Какво е да си графичен и уеб дизайнер? Цена и заплата!

Графичен и уеб дизайнерДа си графичен и уеб дизайнер е едновременно забавно и трудна професия. Забавната част идва от факта, че дизайнерите сами избират да рисуват и създават графични дизайни и материали, защото им харесва да правят това!

От друга страна, трудната част идва в момента, когато дизайнерския вкус не съвпада напълно с този на клиента и трябва да се поставите на негово/нейно място, да опитате да вникнете защо клиентите харесват определени цветове, форми или дизайни, и да приспособите вашия дизайн към клиентските предпочитания. И това не е най-трудната част…

Заплата на графичен и уеб дизайнер и цена за изработка на дизайн

Заплатата на графичите дизайнери се определя от няколко основни фактори. Всеки от тях оказва влияние върху заплатата и върху себестойността и цената на дизайн-услугите, но разбира се в различна степен… Опитните и производителни дизайнери могат да достигнат и дори надминат 3-4 хиляди лева, но това обикновено е възможно при работа с клиенти от чужбина, което включва допълнителни умения/изисквания за владеене на език – превод и комуникация с клиента.

На първо място се поставя „опит, умения и производителност“ – умението да изработите дизайн по указания на клиента, които да бъде бързо одобрен (без много и времеемки корекции) е пряко доказателство за производителност и професионализъм. Добрата производителност може да намали цената на дизайн услуги и едновременно да повиши заплата на дизайнера!

На второ място е „креативност и уникалност на дизайн“. Трябва да споменем, че не е нужно да сте креативен в над 80% от проектите – достатъчно е да имате голям опит, да знаете много на брой дизайни, от които да черпите идеи и да ги обединявате в един общ дизайн, които да допадне на клиентите. За останалите 10-20% обаче, уникалността и правилното съчетание на подходящите дизайн елементи са безценни, защото има клиенти (напр. бизнеси, където дизайна продава – архитекти, вътрешна архитектура, мебели по поръчка и др.), които искат уникален дизайн и са готови да платят 10 пъти повече за да го получат и да бъде изпипан! Не всеки дизайнер може да създаде такъв дизайн, поради което екипната работа и обмяната на идеи стават безценни за реализиране на такива уникални и скъпи проекти!

Крайна цена на графичен и уеб дизайн и клиенти от България и чужбина – крайната цена влияе директно на заплатата на дизайнерите, защото ако продавате твърде евтино – може да имате много работа, но да имате ниска заплата. Затова е важно на какви клиенти продавате – чужденците имат повече финансови възможности и могат да платят по-добре, но е по-трудно да ги впечатлите и да достигнете до тях! Ние предлагаме graphic/web design услугите на външния пазар, за да можем да продаваме на по-висока цена и да осигурим по-добри заплати за нашите графични уеб дизайнери.

Разходи за лиценз на софтуери за графичен дизайн и други разходи – допринася за повишаване на крайната цена, тъй като графичните софтуери не винаги са безплатни, а пък безплатните са по-трудни за работа (работи се по-бавно и с по-лоша производителност). За всяко работно място се плаща отделен лиценз, като има разходи както за софтуер, така и за компютър (хардуер), операционна система, Firewall и антивирусна защита, бюро, стол и място в офиса за още един дизайнер.

Останалите фактори сякаш за по-маловажни (вкл. управление на процеса), но те допринасят с допълнителни 10-40% към крайната цена на дизайн, а към всичко това се добавя печалба за фирмата и собствениците.

Конкретно за уеб дизайн услугата, при нея след етап на изработка на дизайн, следва етап на програмиране и тестване, поради което оскъпяването на проектите става много голямо, защото програмистите взимат по-големи заплати и цялостната цена за изработка на сайт расте. Това разбира се се коментира още в началния етап на договаряне за изработка на нов уеб сайт и цената се уточнява предварително.

Трудности пред професията графичен дизайнер

Професията графичен дизайнер е трудна и не всеки може да я върши! Това не е като да продаваш обувки, мебели или хранителни стоки… просто са нужни други умения, много упоритост и това е начин на живот – да работиш 4-10 часа всеки ден на компютър… Умения – нужно е да се работи на компютър, така че има разходи за лиценз на софтуери за графичен дизайн, което

Допълнителна трудност е факта, че започвайки работа като професионален дизайнер, на длъжност „графичен дизайнер“ или „уеб дизайнер“ (ако правите предимно уеб-базирани сайтове и приложения), вие имате конкретни срокове, за да свършите нужната работа, а клиента да я приеме и одобри. Ако не се вписвате в сроковете, идваме до темата за производителността и заплащането – ставате неконкурентни, защото влагате повече време спрямо други дизайнери и реално клиента не може да плаща за това, че вие имате нужда от повече време.

Общуването с клиенти е важно и трудно. При първите няколко контакти с различни клиенти, вие ще трябва да мислите по много по-различен начин, спрямо разговори в екипа с мениджъри и дизайнери. Трябва внимание към детайлите, трябва да слушате (клиентите искат да кажат какво искат), трябва да питате (понякога клиента не може да каже какво точно иска, но като дадете пример – той/тя веднага ще потвърди, че това го иска). Понякога мениджър на проекта общува с клиента, но това пък оскъпява крайната цена, защото двама души работи по една и съща задача.

Уеб дизайн, изработка на сайтове и поддръжка/оптимизация на уеб сайтове

Примери за уеб дизайн, изработка на сайтове и поддръжка/оптимизация на уеб сайтове можете да разгледате в нашето портфолио. Публикували сме няколко избрани проекти, за които сме описали какво е свършено, какви са резултатите и какъв в процеса на работа. Ако изникнат въпроси – свържете се с нас и ще опитаме да ви съдействаме.

Екипът ни работи с мениджъри, програмисти и дизайнери, така че да изработим един продукт и да предоставяме качествена услуга (поддръжка на сайт) с дългосрочен анагажимент (гаранцията на сайтовете също е дългосрочна). Не можем да кажем, че сме най-добрите, най-бързите, най-евтините или най-скъпите, но се опитваме да чуем нуждите на всеки клиент и да предложим подходяща цена и план-график за реализация. Това е особено важно за стартиращи бизнеси, където рискът е по-голям и бизнес инвестициите в нов бизнес е по-добре да бъдат контролирани.

Уеб дизайн, WordPress и други софтуери

Често ни се задават въпроси за уеб дизайн и WordPress система за управление на съдържанието. Дали е възможно да се направи уникален дизайн, дали не е по-добре да се ползва Custom CMS софтуер, DrupalShopify, PrestaShop или OpenCart? Дали може да се купи евтин дизайн, вместо да се разработва от нулата (първо да се рисува и после да се програмира)?

Всички възможности са налични (вкл. разработка с WordPress), до момента в който вие поставите конкретни цели. Когато имате цели (да стартирате евтино, да продавате продукти, да получавате онлайн плащания и др.), някои от възможните варианти отпадат (не са подходящи или друга причина) и понякога (много рядко) остава само един вариант – да се програмира уеб сайт с Custom CMS. Ако обаче намалите изискванията, най-често можем да предложим повече от една възможност, като всеки вариант има плюсове и минуси.

Нашата цел е да предложим ефективност – влагате малко пари, целите ви се изпълняват, а при нужда – някои дейности може да са ръчни, за да не се оскъпява системата. Ако говорим за уникален уеб дизайн – то той не се вписва в ефективната ни стратегия, защото оскъпява работата над двойно…, затова пък безплатен или купен евтин дизайн би свършил същата работа, като се пести време и пари. Ако обаче говорим за брандиране и дългосрочна бизнес инвестиция – уникалния дизайн, чистия програмиран код и СЕО оптимизацията за търсачки за електронен онлайн магазин (вкл. WordPress и WooCommerce) биха оправдали цената си напълно!

Кратък URL за тази уеб страница: https://gradivnite.com/ukykus