Планиране на уеб сайт

Планиране на уеб сайт е етап от изработката на уеб сайт, който предхожда разработка на уеб сайт. Планирането на уеб сайт дава по-големи шансове за добро представяне на вашия бизнес в интернет (онлайн). Когато вече имате готов изработен уеб сайт, този етап също е нужен за развитие и популяризация на разработения уеб сайт.

Планиране на уеб сайт е най-евтиният и най-ефикасният начин да спестите пари при разработката на уеб сайт!

Ако имате нужда от уеб сайт, важно е да изпълните целите, които се поставят пред този уеб сайт. Не е нужно да се влагат повече пари, ако не ви е нужно да постигате съответните цели. Така сайтът ще бъде ефективен, ще реализирате заложените цели пред разработката на уеб сайта – евтино или на достъпна цена.

В примерната схема на картинката, е представен етапът за Планиране и спецификация на уеб сайт, които предхождат самата изработка на уеб сайта. Така ефектът е най-голям и не може да тръгнете в грешната посока – набелязвате цели и начини/методи за постигане, след което просто се изпълнява стратегията и се анализират резултатите. При нужда се правят корекции и подобрения в стратегията и начините за постигането на целите.

Изработка на уеб сайт - цели и етапи

Планиране на уеб сайт – етапи

Планиране на сайт представлява съвкупност от няколко дейности.

  • Проучаване и анализ на конкурентите – вземане на идеи за популяризация и СЕО оптимизация от конкурентите
  • Набелязване на най-добрите интернет практики в бранша, не само за вашата аудитория, но и за цял свят
  • Набелязване на ключовите думи/фрази за SEO оптимизация и определяне на целите на оптимизацията
  • Спецификация за изработка на уеб сайт – съобразно целите и нужните действия (onpage SEO) за постигането им
  • Стратегия за маркетинг и популяризация – СЕО оптимизация (offpage и onpage SEO оптимизация) и реклама

Може би най-важният етап е „проучаване и анализ на конкурентите„, защото когато вие спечелите техен клиент, вие не позволявате на конкурентите да се развиват. Може да взучи малко (или много) „гадно“ и „неправилно“, но анализът на конкурентите едновременно пести и печели пари – левове, евро и долари!

Проучаване и анализ на конкурентите

Анализът трябва да се направи от експерт с опит в планирането на уеб сайтове, защото нашата философия е следната:

Когато правим вашият уеб сайт, той трябва да бъде по-добър и/или по-евтин от всички сайтове на конкурентите, с които ще се конкурирате.

Логиката ни е следната: Ако уеб сайтовете на конкурентите не са нищо особено и не са вложени много пари, тогава вашият сайт трябва да се планира като по-добър най-добър уеб сайт към датата на планиране и изработване! Единственото извинение би било твърд лимит на бюджета, при което ще трябва да снижите целите си.

Разбира се, ако конкурент е платил напр. 2 хиляди лева за своя сайт, то е нормално да не можете да си позволите тази сума и тогава неговия сайт ще бъде по-добър, въпреки по-ранната изработка. Но в този случай ние ще изработим по-евтин сайт от сайта на този конкурент, но по-добър от останалите конкуренти с нормални ценово сайтове – това обикновено е търсеният ефект за нашите клиенти за сайт.

Най-добри интернет практики в бранша

Най-добри интернет практики в бранша, не само за вашата аудитория, но по цял свят. Това означава, че ако вашата аудитория е в България (95-100%), имате например фитнес клуб, вие можете да се учите от вече изработени сайтове на фитнес клубове в САЩ, Англия, Германия, Русия… Няма причина да не го направите!

Изследвайки и проучвайки сайтовете по света, вие можете да забележите някоя специфична секция, която ви допада (напр. секция за хранителни добавки, с информация за тях… и дори можете да решите да ги продавате). Обикновено ние от агенция Градивните, правим анализ и включваме подобни идеи в доклад по планиране на уеб сайта, след това заедно с вас дискутираме всички тези идеи. Можете да направите такова проучване самостоятелно и да ни поръчате точно това, което желаете.

Обикновено препоръчваме да обмислите нещата ден-два след нашия разговор, да обсъдите с колеги и роднини, и когато решите дали дадена функционалност ще ви е необходима (сега или в близко бъдеще), ние я планираме да бъде възможна за изпълнение на приемлива цена.

По този начин, вие внасяте ноу-хау (know-how) от цял свят в България, вие сте иноватори, без да е нужно „да измисляте велосипеда“. Нашата работа пък е да обмислим и предложим най-добрия начин да поднесем тази функционалност на посетителите на планирания уеб сайт.

Набелязване на ключовите думи/фрази и планиране SEO оптимизация на сайт

Набелязване на ключовите думи/фрази и планиране SEO оптимизация на сайт е важен етап от популяризацията на уеб сайта. Веднъж оптимизиран уеб сайта, той ще започне да привлича посетители и клиенти. Клиентите означават, че вие си връщате инвестицията за изработката на уеб сайта и в даден момент започвате да печелите от тази инвестиция. Но както се казва „апетитът идва с яденето“ – вие ще искате да оптимизирате уеб сайта си повече и повече, защото това ще носи още повече клиенти и по-голяма печалба!

Ето защо набелязването на максимален набор от ключови думи и изработването на стратегия за популяризация и СЕО оптимизация е важен етап, който след първоначалната инвестиция се превръща в „безплатна* реклама“ – вие имате посещения безплатно, базирайки се на досегашната работа (вече заплатена), без да плащате за всяко посещение, както е при плати-на-клик (pay-per-click) рекламата! *Всъщност, при силна конкуренция, може да имате нужда от ежемесечна оптимизация и съответно това да бъде под формата на месечен абонамент (но това значи много на брой клиенти, поради което бизнеса е конкурентен).

Ако планирате дългосрочен бизнес, не пропускайте ключовите думи/фрази за СЕО оптимизация – те се изплащат и носят печалба с години наред, особено в по-малко конкурентни ниши, където конкуренцията е по-слаба.

Планиране на СЕО оптимизация (SEO) на уеб сайт

Планиране на SEO оптимизация на уеб сайт е сложна дейност и се прави от експерти с опит. Нека вземем предния пример, в който конкурент инвестира много средства, за да бъде първи в Гугъл.

Предимството на даден конкурент поради много вложени средства, може да се компенсира по други начини. Например вие може да акцентирате на друг продукт/услуга повече или друга ключова дума (фраза). Например: ако конкурент излиза на първа страница по ключова дума „лаптопи“ (това наистина е много трудно), вие можете да акцентирате върху по-непопулярни думи и фрази като например: „лаптопи леново“, „лаптопи леново цена“, „лаптоп core i7“, „преносими компютри“, „тънък лаптоп“ и т.н. Така ако конкурента плаща на месец по 2 хиляди лева, за да излиза по общата дума/фраза „лаптопи“, вие можете срещу едва 150-300 лева да оптимизирате уеб сайта си за конкретните търсения за марки лаптопи, марка/модел процесор и т.н.

Вашият риск в случая е в пъти по-малък, и печалбата сигурно също би била по-малка, но последното не е сигурно! Реално погледнато, въпреки по-малкия брой посещения спрямо конкурента, вашият уеб сайт ще хваща точно конкретни търсения – това са хора, които търсят конкретен модел лаптоп! Съответно ако конкурента има 20 продажби от 3000 „общи“ търсения за „лаптоп“, вие можете да реализирате също 20 продажби, но от 250 по-специфични търсения. В този случай, виждате, че въпреки по-малкия брой посещения, вие успявате с малки инвестиции да се включите в много конкурентна ниша!

Имайте предвид, че горният пример е само теория! На практика много зависи кой и как ще направи планирането на СЕО оптимизацията и след това реализирането на СЕО оптимизацията по изготвената стратегия!

Най-често нямате „money-back“ гаранция (за връщане на парите) за SEO оптимизация, така че рискът е за ваша сметка. Също така имайте предвид, че оптимизацията, за разлика от рекламата, изисква време за да може да даде резултати. Най-често ще трябва да планирате бюджет за минимум 3-6 месеца, с готовност да продължите безсрочно, ако възвръщаемостта е добра или отлична.

Планиране на СЕО оптимизация в социалните мрежи (Фейсбук)

Въпреки че от Google имаше изявление, че линкове от социалните мрежи (Facebook, Twitter и други) не се вземат предвид за СЕО оптимизация, ние не им вярваме! Досегашният ни опит показва, че е добре да се отдели поне малко внимание на това перо в СЕО оптимизацията, защото има полза, но разбира се не е нужно да се прекалява и да се набляга прекалено на СЕО оптимизация в социалните мрежи.

Планиране на маркетинг и реклама

Планиране на маркетинг и реклама е важна част от популяризацията на уеб сайт. Ако това е тепърва стартиращ сайт, то рекламата ще доведе първите посетители и първите потенциални клиенти в сайта, които ще завъртят колелото на вашия бизнес в Интернет.

Уеб дизайнът на уеб сайта и лекотата на работа за посетителите под различни устройства (мобилни телефони, таблети, лаптопи и десктоп компютри), са важни както за СЕО оптимизацията, а в още по-голяма степен за платената реклама. При платената реклама вие губите пари на всяко посещение (плащане на клик/Pay per click) и ако уеб сайтът не е „достатъчно атрактивен“ и „достатъчно лесен за разглеждане“ за посетителите, възвръщаемостта ще е много ниска и просто няма да успеете да върнете вложените пари за реклама.

От друга страна, съдържанието на сайта е следващото след дизайна – съдържанието трябва да е представено максимално четливо, да не натоварва очите, да се чете лесно и бързо. Само при тези изпълнени условия имате шанс за успешна реклама, за която възвръщаемостта ще е няколко пъти инвестицията.

По тази причина, интернет уеб агенция Градивните вече предлага комплексната услуга „поддръжка на уеб сайт„, в което се включват както техническата поддръжка на уеб сайта и управление на хостинг, така също опционалните услуги по писане на съдържание, редактиране на съществуващото съдържание, СЕО оптимизация, маркетинг и реклама.

Планиране на маркетинг и реклама в социалните мрежи (Фейсбук)

Планиране на маркетинг и реклама в социалните мрежи най-вече се отнася за Фейсбук (Facebook). Facebook е най-разпространената социална мрежа в България, с дял повече от сбора от следващите 5-6 социални мрежи взети заедно.

Маркетинг стратегията във фейсбук е по-специална в сравнение с други типове реклама и също изисква известен опит. Ако един опитен специалист може от 200 лева реклама да изкара 1000, то един начинаещ човек може да започне с невъзможност за избиване на средствата – т.е. възвръщаемост под 150лв.

 

Кратък URL за тази уеб страница: https://gradivnite.com/website-planning