Поддръжка уеб сайт. Управление на сайт. Цени

Поддръжка уеб сайт е етап от цялостно интернет представяне на даден бизнес. Етапът включва управление, развитие и популяризиране на изработен/съществуващ сайт, т.е. осигуряване на посещения от целевата аудитория на вече изработен уеб сайт. Цена на поддръжка на сайт зависи от много на брой индивидуални параметри.

Всички знаят, че изисканите мъже и жени, имат нужда от сериозна поддръжка и вложено време (фитнес, кремове, процедури, треньори и т.н.)! Един уеб сайт има нужда от няколко типа поддръжка, които ще разгледаме в детайли.

За малки сайтове и магазини, най-често хората търсят само техническа поддръжка на уеб сайт или онлайн магазин и сами управляват съдържанието. Останалите видове поддръжка са всъщност етапи от развитието на сайта, магазина или развитие на целия бизнес!

Важно е да отбележим, че планиране развитието, популяризацията и SEO оптимизацията на уеб сайт е добре да се направи преди изработка уеб сайт, защото за изпълнение на заложени цели, понякога е нужно повече съдържание в сайта – повече текстове, снимки, видео и други елементи. Съответно, ако планирането на сайт се прави след като уеб сайтът е разработен, това може да доведе до нуждата от изработка на допълнителни секции/модули в сайта, преработка на цели секции или в най-лошия случай – до преработка на целия уеб сайт, което да доведе до изработка на нов сайт, защото най-често по-евтино е да се направи нов сайт, вместо да се преправя вече готов сайт на друга уеб агенция / фирма за сайтове.

В крайна сметка, най-важното е изпълнение на заложените цели – на достъпна цена. Това ние наричаме ефективен уеб сайт и съответно ефективна поддръжка на уеб сайт.

Поддръжка уеб сайт и популяризация на сайт – етапи

Поддръжка на уеб сайт включва в себе си много на брой етапи, индивидуални за всеки проект, според целите на проекта:

  • планиране популяризацията/развитието на сайт – идея, цели, стратегии за СЕО оптимизация (SEO – ключови думи и фрази), маркетинг и реклама (за изпълнение на целите)
  • техническа поддръжка на уеб сайт – осигурява работата на сайта под различни устройства и браузъри, и работата на хостинг сървър.
  • цялостна или частична поддръжка на съдържанието на уеб сайт (писане на ново и редактиране на съществуващо съдържание на сайт)
  • преработка на съществуващи функционалности или разработка на нови секции
  • СЕО оптимизация (SEO оптимизация) по определена стратегия
  • маркетинг и реклама по определена стратегия, определен бюджет и наблюдаване на резултатите/възвръщаемостта на кампанията.

Трябва да отбележим, че не може да се предостави гаранция, че използването на СЕО оптимизация или определена маркетинг рекламна кампания с кратък срок ще даде точно определени резултати. Никой няма да ви предложи „money-back“ гаранция за това. Има определени предварителни очаквания, но едва след стартиране на кампанията, може да се наблюдават и [измерят резултатите на маркетинг кампания], и съответно да се направят корекции за подобряване на възвръщаемостта на инвестираните средства в рекламната кампания.

Поддръжка уеб сайт и популяризация – цели и етапи

Поддръжка уеб сайт и популяризация е един от етапите на цялостното бизнес представяне в Интернет и изпълнението на поставените цели. В зависимост от целите, най-подходящото време за започването на този етап е още преди изработка на уеб сайт. Така ще може да се направи качествено планиране и проучване на конкурентите, ще се разработи стратегия за развитие и спецификация-задание за изработка на уеб сайт. Когато разгледаме макро целите, можем да различим следните етапи:

  • Планиране на уеб сайт – целите определят всичко в сайта: допълнително съдържание, уникални секции и функционалности…, което определя цената на сайта!
  • Изработка на уеб сайт – според разработената стратегия и спецификация на уеб сайта в етап планиране на сайт.
  • Техническа поддръжка на уеб сайт – осигурява работата на сайта под различни устройства и браузъри, както и работата на хостинг сървъра за 99.9% ъптайм.
  • Популяризиране на сайта – включва начално популяризиране, СЕО оптимизация (SEO – Search Engine Optimization), маркетинг и реклама, кампании.
  • Подобряване на уеб сайта – след предложения на посетители и след анализиране на статистиката – може да включва дизайн промени, програмиране на нови функционалности и др.

Тази картинка ще представи визуално етапът за изработка на уеб сайт като част от процеса по изпълнение на целите:
Изработка на уеб сайт - цели и етапи

Най-важното в случая е, че етап „Популяризиране на сайта“ не е еднократна дейност! В зависимост от целите, възможно е да е нужна ежемесечна, ежеседмична или дори ежедневна работа за привличане на посещения в сайта (с директна реклама или по друг начин). В резултат ще получите по-добра възвръщаемост на вложените средства, напр. от 500лв. за реклама ще изкарвате 1800лв. и повече. Ако от 500лв. да изкарвате 700лв., рискът е по-голям от печалбата и може дори да не успеете да издържате фирмата си без да повишите коефициента на печалбата!

Техническа поддръжка на уеб сайт

Техническа поддръжка на уеб сайт е дейност, която осигурява функционално работещ уеб сайт и хостинг сървър, под различните браузъри и устройства (мобилни телефони, таблети, лаптопи, десктоп компютри с малки и големи монитори и др.). Интернет уеб агенция Градивните предоставя 3-5 години гаранция на изработени от нас уеб сайтове.

Често се налага да поддържаме уеб сайтове, изработени от други интернет агенции и фирми. Това е напълно нормална практика и в повечето случаи успяваме да осъществим на 100% изискванията на клиентите на приемлива цена. Има изключения, когато е трудно да осъществим изискванията на нормална цена и тогава клиента трябва да вземе решение дали да продължи да използва стария си сайт „без (голяма) промяна във функционалността“ или да вземе решение за изработка на нов сайт, който ще му позволи да има всички функционалности на нормална цена (вкл. бъдещи секции/функционалности като допълнения към сайта).

Цените за техническа поддръжка на сайт и онлайн магазин са минималните, за да работи сайта, да бъде обновен, архивиран и защитен. Ако записвате лични данни – трябва да имате поне едно наум! Най-ниската цена започва от около 100-150лв. за специфичен тип евтин сайт (изработен от нас), а стандартната цена е индивидуална, за всеки сайт според сложността и използвания софтуер (има много възможни комбинации).

Ако имате уеб сайт и не сте напълно доволни от текущо предоставяната поддръжка, можете да се свържете с нас за получаване на индивидуална оферта за поддръжка на уеб сайт.

Уеб хостинг и техническа поддръжка

В техническата поддръжка на един малък уеб сайт, често включваме напълно безплатно услугата уеб хостинг за сайт. Това е така, защото малките сайтове не товарят много и в един хостинг акаунт могат да си поделят ресурсите няколко малки сайта. Има обаче случаи, напр. при електронни магазини и по-големи сайтове, където е нужно клиента да има свой собствен хостинг план, за да има пълен контрол. Тогава цената на уеб хостинг услугата се заплаща от клиента, в избрана от него/нея (или препоръчана от нас) хостинг компания.

СуперХостинг е най-голямата българска хостинг компания (фирма), но уви – в последните вече над 5 години, включиха в арсенала си стандартните подвеждащи търговски практики на големите фирми в САЩ и по Света. В резултат на това, тяхната услуга е в пъти по-скъпа от цената при други фирми. А качеството на хостинг услугата? Качеството намалява през 2020 и 2021г.! Имаме частично негативен опит в няколко направления, но най-общо казано, добрата поддръжка вече не е толкова добра… не е толкова квалифицирана и бърза, не е толкова отзивчива и за всяко нещо може да се поиска доплащане (около 80-90лв./час, дори да е работа за 5-10 минути). Понякога се губи доста време за разрешаване на казусите, нужно е вие да използвате хостинг панел, но ако за първи път го правите – това може да е кошмар. А с техника и софтуер, казуси се случват редовно и се губи време! Не на последно място – често се предлагат услуги срещу доплащане (новата им услуга за техническа поддръжка, която включва само избраните лесни задачки, а за останалото се доплаща 80-90лв./час) или се обяснява на клиенти, че трябва да си вземат фирма или човек за поддръжка, или сами да се оправят с хостинг панела! И възниква тогава естествения въпрос – ами тогава защо цената на хостинг е толкова висока, след като поддръжката върши все по-малко работа, а понякога по-некачествено? Изводът ни е, че защото собствениците трябва да печелят повече от цената, а качеството и удовлетвореността – те са на по-заден план за големите компании!

През 2021г. имахме силно негативен опит с казус след придобиване на компанията ICN и прехвърлянето на поддръжката на клиентите към СуперХостинг. Хостинг планът бе изцяло подменен (без предизвестие, без последващо уведомление или известие), параметрите и лимитите по плана бяха в наш ущърб и нито поддръжката, нито търговският им отдел успя да вземе решение за постигане на удовлетвореност на клиента (т.е. нас). Няколко пъти питахме за всички параметри на новия план, за да сравним със стария и да преценим дали ще можем да се вместим в лимитите – нито един път не получихме всички параметри!! Параметрите не бяха публикувани никъде в сайта им! Условията им за ползване са изключително добре написани (юридически), така че те могат да правят всичко, без да имате право да се противопоставите. Ако имате нужда от фирмен адвокат, за да си наемете хостинг – може да се каже: *би го и хостинга! 🙂

Преди 2020г. отдела по поддръжка на Супер хостинг изпълняваше безплатно дейности от техническата поддръжка на един сайт, а днес те вече са с отделна месечна цена, но бройката дейности са най-дребните неща (обикновено единични дейности, за които вие плащате ежемесечно по 10-35лв.), а не пълна техническа поддръжка! Това идва да покаже, че не всяка услуга с името „техническа поддръжка“ е „пълна техническа поддръжка на сайт“. Четете условията, за да не плащате извънредно.

И това води до нашият извод: Не препоръчваме СуперХостинг като надежден партньор на вашия бизнес! По-добре наемете фирма за поддръжка на сайтове, където винаги можете да се чуете с човек, който да ви консултира или да ви помогне да отстраните проблем за минути (или дори да се консултирате за развитие на бизнеса), вместо да пишете имейли цял ден с поддръжката на хостинг компанията! Не се подлъгвайте по послания, че не ви е нужна поддръжка и можете сами да управлявате сайта си. Има възможност за изработка на безплатни или евтини WordPress сайтове, които обаче няма да са професионално направени и само губите месеци/години време, без да постигнете бизнес целите. Занимавате се със сайта си, а не с бизнеса. Под 3% от всички хора се справят добре или отлично, другите си плащат за грешките и се ограничават на всяка стъпка, защото не могат да се консултират с разбиращ човек! Така се губят години, в които не може да прогресира бизнеса. Просто не е възможно без знания и опит, да се справите по-добре от професионалисти, които работят това от години, имат знания и години опит, и правят сайтовете на конкурентите – нямате шанс по-голям от 1-2%!

За настоящите клиенти на СуперХостинг – ако вече търсите поддръжка на WordPress сайта си, тогава сте на на правилния път и на правилното място. Предлагаме възможност както да поддържаме сайта ви в настоящия хостинг план, така и възможност на по-добра цена, ние да изберем най-добрия, най-подходящи хостинг, за вашите бизнес цели и вие да го одобрите. За малки и ненатоварени сайтове – хостингът може да е безплатен, стига да имаме хостинг в нужната ви локация. Основните са САЩ, Канада, Европа и България, а понякога местни бизнеси в Австралия или Нова Зеландия.

А кои хостинг компании препоръчваме? Всяка хостинг компания може да има силни и слаби страни и за да ги опознаете – трябва ви опит. След 1-2-3 години работа ще можете да споделите мнение, а този опит ние вече го имаме – от над 15 години! Имаме нужда не само от хостинг в България, но и в чужбина – Европа, САЩ или цял Свят. Понякога има клиенти, българи и чужденци, за които е нужно хостингът да бъде най-близко до тяхната аудитория (напр. в САЩ, Германия, Англия, Франция, Италия и т.н.). Затова не препоръчваме конкретна хостинг компания в момента, защото според вашите цели, може да имате нужда от няколко варианти и от по-сложни настройки. Консултирайте се безплатно с нас, ако знаете какво искате да постигнете – ние сме добри в бизнес планирането, вкл. в техническо отношение.

Изследване и подобрения за бързо зареждане на уеб сайт

Вместо да описваме подробно в какво се състои изследването и подобренията за бързо зареждане на уеб сайт, решихме да публикуваме наш много стар проект на WordPress сайт, който беше достигнал време на зареждане от 3-5 секунди – това е много бавно! Сайтът вече се зарежда бързо – за половин секунда, но дори да е цяла секунда – това вече е нормално! Сайтът от примера е на 9 години, това не е без значение!

Поддръжка съдържание на уеб сайт и популяризация – общи насоки

Поддръжката на съдържанието на уеб сайт (текстове, снимки, видео, документи и др.) и популяризацията на уеб сайт са силно взаимно свързани дейности. Нека илюстрираме това с практически пример.

В общия случай, вашата фирма предоставя услуги или продава продукти. Във вашия сайт публикувате нов продукт (услугата управление на съдържанието на сайт ви дава възможност ние да публикуваме съдържание, вместо вас).

На първо място е добре да се „SEO оптимизират текстовете на заглавието и описанието на продукта“, така че максимално добре и подробно да описват продукта и да се използват тези думи, които евентуални клиенти биха потърсили. Когато е възможно, трябва да има една или повече снимки на продукта.

Когато продукта е представен добре и е извършена SEO оптимизация на неговата страница, тази страница трябва да се популяризира. Един от вариантите е платена реклама, при което хора, интересуващи се от такъв тип продукти, ще посетят вашия уеб сайт, за да разгледат продукта.

Освен платената реклама, може да се продължи с Off-site SEO оптимизация, като се публикува този продукт в чужди сайтове, социални мрежи и различни рекламни мрежи. Тази част действа по два начина:
– като SEO оптимизация, при което спомага продукта да излиза в търсачките по-напред и да привлича потенциални клиенти безплатно* (* безплатно, като не се смята сумата за SEO оптимизация, която се заплаща, когато друга фирма прави оптимизацията вместо вас);
– като директна безплатна реклама, ако сайта се посети през социална мрежа или друг чужд сайт, в който популяризирате продукта си…

Както виждате съдържанието, СЕО оптимизацията, безплатна или платена реклама и целия маркетинг план на уеб сайт, са силно обвързани помежду си, поради което сме ги обединили под общото название поддръжка на уеб сайт, за да не се налага да научавате всички интернет термини за уеб сайта.

Поддръжка на уеб сайт в София и България

Поддръжката на сайт се извършва отдалечено в над 99% от случаите, което означава, че местоположението на ваши офиси в София, Пловдив, Велико Търново, Варна, Бургас или друг град или село, не е от съществено значение. Нашето положение също не е от значение – ние управляваме нашите хостинг сървъри отдалечено и имаме нужда от интернет връзка, компютър или стартфон, знания и умения. Това е всичко – нищо сложно, биха казали някои колеги!

За района на София предлагаме срещи на живо, посещения във ваш офис и обучение на живо. Това може да е предпочитания от вас начин на поддръжка на вашият уеб сайт, но същевременно го оскъпява, тъй като придвиждането в София отнема време, а пък поддържането на мрежа от удобни офиси струва пари. Ето защо, за всяка точка на България, Европа или Света, ние предлагаме поддръжка по имейл – качествено и без прекъсване, дистанционни обучения с онлайн сесии през скайп или най-подходящия за вас друг софтуер.

Предоставяме максимално разбираеми разяснения на вашите запитвания, за да разберете какви възможности имате и да направите правилен и информиран избор, когато имате повече от една възможност за развитие на вашия бизнес онлайн в Интернет или за изработка на ефективен сайт на евтина или ефективна цена.

Цена (Цени) на поддръжка на сайт (сайтове)

Цената за поддръжка на сайтове е строго индивидуална и зависи от функционалността на сайта, нужните операции и компетенции за качествена поддръжка. Предоставяме отлични цени за поддръжка на изработени от нас сайтове, тъй като знаем какво правим и поддръжката на изработени от нас сайтове отнема в пъти по-малко време, в сравнение с уеб сайтове, изработени от произволни фирми и интернет агенции. За нашите сайтове предлагаме и отлична 3-5 години гаранция на сайт.

Все пак ако имате съществуваш уеб сайт и не сте доволни от сегашната си агенция/фирма за поддръжка на сайт, моля свържете се с нас, за да проучим дали можем да поддръжаме вашия съществуващ уеб сайт и на каква цена.

Плащането обикновено е за годишна поддръжка и се предплаща – това важи за изработени от нас сайтове и за прости и добре разработени сайтове. За функционално сложни сайтове и онлайн магазини, е възможно да е нужно заплащане на тримесечни или едномесечни плащания.

Най-често посетителите на тази страница търсят: поддръжка сайт цена, поддръжка уеб сайт, поддръжка сайт София, популяризация уеб сайт цена, популяризация, подръжка саит, управление и развитие на сайтове, web site support, уебсайт, poddryvka, poddrajka, сайт суппорт.

Поддръжка на WordPress (Уърдпрес) сайтове

Над 10 години опит с поддръжка на WordPress (Уърдпрес) сайтове от wordpress агенция Градивните. Тънкостите при дългосрочна работа с WordPress не са малко и отнемат време. Ние имаме знанията и уменията, което ни позволи да придобием над 10 годишен опит. Старите сайтове от 2006 и 2007 година се зареждат все така бързо и безпроблемно. Приложили сме защити против хакване, против brute-force атаки. Възстановявали сме хакнати сайтове – почистване и възстановяване от архив.

WordPress (Уърдпрес) агенция Градивните предлага изгодни цени за изработка на евтини сайтове. В частни случаи предлагаме и безплатен сайт на още по-добри цени, където заплащате за поддръжката на сайта.

Поддръжка на Drupal (Друпал) сайтове

Drupal (Друпал) сайтове предлагаме от над 7 години. Разработили сме Друпал сайтове на държавни учреждения, които функционират до ден днешен. Поддръжката на Друпал сайтове е по-сложна от сайтове с WordPress, но неприятното обикновено се случава тогава, когато неще не премине според очакванията (напр. обновяване на софтуера). Екипът ни от програмисти е в състояние да препрограмира и възстанови работата на Друпал уеб сайт, когато това се налага.

Целта на поддръжката е да се грижи за вашия уеб сайт, за да можете вие да се концентрирате върху бизнес дейността си. Толкова е ясно и просто!

Инвестиция в поддръжка на уеб сайт

Поддръжка на уеб сайт е бизнес инвестиция! За всяка бизнес инвестиция е важно да се следи възвръщаемостта на инвестицията (ROI) и реализираната печалба. Процесът обаче не е толкова прост, тъй като цялата инвестиция за изработка на уеб сайт, хостинг и поддръжка на сайт, популяризация чрез реклама и SEO оптимизация на сайт е една голяма инвестиция. Инвестицията трябва да бъде (бързо) възвърната, като доведе нови клиенти и стимулира настоящите клиенти към повече поръчки, което в крайна сметка да доведе до реализиране на печалба. Това е нормалната цел на всеки един уеб сайт или онлайн магазин.

Най-често посетителите на тази страница търсят за: поддръжка уеб сайт, поддръжка на сайтове, поддръжка уърдпрес сайтове, поддръжка wordpress сайт, поддръжка друпал сайтове.

Кратък URL за тази уеб страница: https://gradivnite.com/poddrajka-sait