Най-популярните платформи за социални медии през 2019 г.

Социални медии (Фейсбук)В днешно време социалните медии (социалните мрежи) се превърнаха в задължителна част от всеки бизнес, независимо от това дали той е вече установен или тепърва развиващ се. Дори и да сте традиционалисти и върли противници на постоянно изменящите се онлайн тенденции, има голяма вероятност да губите много потенциални клиенти, ако нямате добро онлайн присъствие. Простичката причина за това е, че какъвто и бизнес да развивате, огромен процент от таргет групата ви използва поне една социална мрежа, поне веднъж дневно.

Социалните платформи ви предоставят възможността да достигнете до всички тези хора, и то на значително по-ниска цена от традиционните маркетингови канали. А ако познавате достатъчно добре потенциалните си клиенти и техните навици, ще можете да им представите вашия бизнес и услуги по възможно най-добрия и атрактивен начин.

Първата стъпка (разбира се, след като сте определили своята таргет група) е да сте запознати с различните социални медии и тяхното предназначение, за да прецените чрез коя от тях бихте достигнали най-ефективно до потенциалните си клиенти. За целта ще ви представим едни от най-популярните и използвани платформи към момента, заедно с основни насоки относно съдържанието и типа потребители, които да таргетирате чрез тях.

Несъмнено водещата социална мрежа в последните години е Facebook. Към момента платформата има над 2 милиарда активни посетители всеки ден, като над 90% от тях използват приложението на мобилните си устройства. Социалната мрежа се превръща в модерния вариант на Google, така че, какъвто и да е вашият бизнес, той трябва да има видимост във Фейсбук. Платформата предлага удобни и опростени бизнес решения, чрез които да управлявате максимално лесно и бързо своя бизнес акаунт. Можете да създавате реклами и то на доста достъпни цени, да разпределяте оптимално бюджета си и да определяте тясно потребителите, които да таргетирате. Важното е да поддържате активен профила си и да предоставяте интригуващо съдържание, водейки се от максимата, че качеството е по-важно от количеството.

Twitter Facebook Instagram

Следващата изключително разпространена мрежа, която върви ръка за ръка с Facebook, е Instagram. Платформата започна да набира популярност толкова бързо след създаването си, че Фейсбук реши да я купи. Инстаграм е най-добрият начин да представите визуално вашия бизнес, особено ако предлагате някакъв продукт. Добре е да прецените и дали таргет групата ви съвпада с най-големия процент посетители на социалната мрежа – около 75% от всички потребители са на възраст между 18 и 24 г., а 90% са под 35-годишни. Платформата също ви позволява да си създадете бизнес акаунт, чрез който да промотирате своята марка, както и да свържете социалния си профил с този във Фейсбук и да споделяте съдържание едновременно в двете мрежи. Принципът, на който Инстаграм работи и показва съдържание, е чрез #хаштагове, така че правилното им подбиране е решаващо, за да могат снимките ви да достигнат до максимален брой потребители.

Особено популярен инструмент за привличане на внимание и ангажираност са и т.нар. stories, които представляват няколко секундни клипчета или картинки, които изчезват от профила ви след 24 часа. Наскоро обаче Инстаграм създадоха и апликация за по-дълги клипове, с продължителност до 1 час. Тя носи името IGTV, поставяйки заявката да се конкурира с традиционните телевизионни канали, както и с подобни платформи за споделяне на видео.

Eдна такава платформа, която също набира значителна популярност, е Twitch. Сайтът за лайв стрийм (излъчване на живо онлайн) бе купен от Amazon през 2014 г., след като Google се отказа от претенциите си към платформата, тъй като е собственик на най-големия й конкурент YouTube. Twitch е разпространен основно сред почитателите на игралния и развлекателен бизнес, като мнозинството потребители са геймъри, които правят лайвстрийм на видео игрите си. Платформата обаче бързо се развива и в други онлайн спортове, а компании като PokerStars дори планират да я интегрират в софтуера си. Ако предлагате интерактивно видео съдържание може би Twitch е мястото за вас. Добрият стар YouTube разбира се продължава да държи първото място в класацията за платформа за видео съдържание и то на всякаква тематика.

Ако вашия бизнес или услуга е по-скоро B2B (business to business), то най-подходящата социална медия за вас е LinkedIn. Тя наподобява професионален Фейсбук, в който да напишете вашия опит и резюме или пък да създадете профил на фирмата си, чрез който да търсите нови служители или бизнес партньори. LinkedIn е подходящ за споделяне на по-сериозно съдържание и изграждане на бизнес контакти, както и за рекламиране на вашата марка и установяване на нейното онлайн присъствие и име.

Кратък URL за тази уеб страница: https://gradivnite.com/xmlxa3