Дизайн – Уеб и графичен дизайн

Уеб дизайн и графичен дизайн са две взаимно допълващи се услуги, обединени под общото име ДИЗАЙН. Графичен дизайн е дизайн на елементи, които се използват в онлайн или офлайн материали на бизнеса/фирмата. Пример за графичен дизайн: брандирани печатни материали, визитки, флаери, рекламни брошури, тефтери, уеб сайтове, елементи за интернет и много други.

Уеб дизайн (наричан също уеб сайт дизайн) се използва за изработка на уеб сайт и за уеб дизайн на отделни графични елементи, използващи се в интернет уеб сайтове. Уеб дизайнът е част от графичният дизайн. Пример за уеб дизайн – цялостен дизайн на сайт, дизайн на кутийки с информация, форми за контакт, стилове на: текстове, заглавия, линкове и други. Най-ефектната част на уеб дизайна е компютърната анимация, която може да представи вашият бизнес, продукт или услуга по уникален и завладяващ начин.

Уеб дизайн – психология на цветовете за дизайна

Уеб дизайнът се свежда до конкретни цели – напр. да се продаде един или повече продукти, да се представят техническите характеристики и снимки на продукти, да се представи и продаде дадена услуга или съвкупност от няколко цели едновременно.

Дизайнът се прави с цветове и форми, в частност снимки (които също са цветове и форми). Различните цветове имат различно психологично въздействие върху хората и това се използва в уеб дизайна за да се постигнат конкретни цели.

Например червеният цвят има следната психология в сайт дизайна: увереност, сила, действие, агресия, вълнение и привлича вниманието. Ако имате онлайн магазин, най-нормално би било да се използват червени бутони за „Поръчай“. Ако посетителят в сайта вече е прочел информацията за продукт и е видял снимки, подсъзнателно той вече „знае“ дали иска да купи този продукт или не. Използвайки червен цвят на бутона в уеб дизайна на сайта, цвета привлича вниманието и предизвиква действие от потребителя, с което подсъзнателно му се подсказва да натисне този бутон…

Сега да вземем същия пример, но с бутон в син цвят. Синият цвят има следната психология в уеб дизайна: спокойствие, надеждност, доверие, отпускане (релаксиране). Синият цвят би бил по-неподходящ за онлайн магазин в сравнение с червения, защото прави точно обратното на червения цвят – успокоява и не предизвиква действие. В практиката се оказва, че синият цвят е подходящ за информационни и фирмени уеб сайтове, но за онлайн магазин червеният цвят би бил най-подходящ и би спечелил няколко клиенти повече (няколко процента повече клиенти). Трябва да отбележим, че винаги има изключения, но в общия случай горното остава вярно.

Уеб дизайн – психология на цветовете за дизайн на лого

Психологията на цветовете в уеб и графичен дизайн се използват за различни елементи – бутони, цвят на линковете в сайта, лого на фирмата и много други.

Нека вземем един реален пример: какъв цвят е логото на световно известните фирми? И следващия въпрос: ако променим цвета на друг, това ще привлича или ще отблъсква потребителите, в сравнение с оригиналното лого?

От линковете към двете интернет страници можете да видите, че логата на големите фирми са избрани много внимателно и много точно! Цветовете им въздействат по начин, който фирмата е избрала, с което те постигат заложените цели!

Понякога, в процеса на развитие на бизнеса, фирмите променят цвета или цялото лого, за да променят посланието, което изпращат към своите клиенти! След такава смяна на лого и послание, се прави брандиране – масирана рекламна кампания по много и различни рекламни канали, с цел новото лого/визия и новото послание да достигнат до максимален брой хора.

Графичен дизайн и уеб дизайн цени

Цените за графичен и уеб дизайн са строго индивидуални, когато се отнася до измисляне на дизайн концепция, тъй като е нужна голяма креативност (градивно творчество). Известните дизайнери са скъпо платени, защото са успели да измислят добра дизайн концепция за големи фирми, но пък цената на добрия графичен дизайн обикновено си заслужава и се изплаща много бързо.

Ако имате малка фирма или стартиращ бизнес, не е нужно да стартирате с най-доброто и да останете със същото брандиране с години напред… Вместо това, можете да започнете с подходящо брандиране на достъпна цена за дизайн, да привлечете аудитория и когато възвърнете от своите инвестиции – да инвестирате в промяна на дизайна на логото или цялостната стратегия за брандиране на фирмата. Никога не е късно да промените нещо неработещо или нещо работещо недостатъчно добре…

Цените на отделни дизайн елементи могат да варират в широки граници, в зависимост от сложността на дизайна. Ето защо понякога се прилага цена с почасово заплащане, което е подходящо за малки и големи фирми. Ако имате въпроси, можете да се свържете с нас.

Кратък URL за тази уеб страница: https://gradivnite.com/design