Дизайн – Уеб и графичен дизайн. Цени

Уеб дизайн и графичен дизайн са две взаимно допълващи се услуги, обединени под общото име ДИЗАЙН. Графичен дизайн е дизайн на елементи, които се използват в онлайн или офлайн материали на бизнеса/фирмата. Пример за графичен дизайн: брандирани печатни материали, визитки, флаери, рекламни брошури, тефтери, уеб сайтове, елементи за интернет и много други.

Уеб дизайн (наричан също уеб сайт дизайн) се използва за изработка на уеб сайт и за уеб дизайн на отделни графични елементи, използващи се в интернет уеб сайтове. Уеб дизайнът е част от графичният дизайн. Пример за уеб дизайн – цялостен дизайн на сайт, дизайн на кутийки с информация, форми за контакт, бутони, иконки, обработка на снимки за качване в сайтове, стилове на: текстове, заглавия, линкове и други. Най-ефектната част на уеб дизайна е компютърната анимация, която може да представи вашият бизнес, продукт или услуга по уникален и завладяващ начин.

При поддръжката на уеб сайтове, изработени от други агенции, често се налага да променим код или да заменим определен дизайн елемент с друг. Това е част от цялостните уеб решения и услуги, които предоставяме на малкия и среден бизнес.

Уеб дизайн – психология на цветовете за дизайна

Уеб дизайнът се свежда до конкретни цели – напр. да се продаде един или повече продукти, да се представят техническите характеристики и снимки на продукти, да се представи и продаде дадена услуга (вкл. събития и др.) или съвкупност от няколко цели едновременно.

Дизайнът се прави с цветове и форми, в частност снимки (които също са цветове и форми, но се усвояват подсъзнателно). Различните цветове имат различно психологично въздействие върху хората и това се използва в уеб дизайна за да се постигнат конкретни цели.

Например червеният цвят има следната психология в сайт дизайна: увереност, сила, действие, агресия, вълнение и привлича вниманието. Ако имате онлайн магазин, най-нормално би било да се използват червени бутони за „Поръчай“. Ако посетителят в сайта вече е прочел информацията за продукт и е видял снимки, подсъзнателно той вече „знае“ дали иска да купи този продукт или не. Използвайки червен цвят на бутона в уеб дизайна на сайта, цвета привлича вниманието и предизвиква действие от потребителя, с което подсъзнателно му се подсказва да натисне този бутон…

Сега да вземем същия пример, но с бутон в син цвят. Синият цвят има следната психология в уеб дизайна: спокойствие, надеждност, доверие, отпускане (релаксиране). Синият цвят би бил по-неподходящ за онлайн магазин в сравнение с червения, защото прави точно обратното на червения цвят – успокоява и не предизвиква действие. В практиката се оказва, че синият цвят е подходящ за информационни и фирмени уеб сайтове, но за онлайн магазин червеният цвят би бил по-подходящ и би спечелил няколко клиенти повече (няколко процента повече клиенти).

Трябва да отбележим, че винаги има изключения и цветовете в уеб сайта зависят от цветовете на вашия бранд/лого и др., но в общия случай горното остава вярно.

Уеб дизайн – психология на цветовете за дизайн на лого

Психологията на цветовете в уеб и графичен дизайн се използват за различни елементи – бутони, цвят на линковете в сайта, лого на фирмата и много други.

Нека вземем един реален пример: какъв цвят е логото на световно известните фирми? И следващия въпрос: ако променим цвета на друг, това ще привлича или ще отблъсква потребителите, в сравнение с оригиналното лого?

От линковете към двете интернет страници можете да видите, че логата на големите фирми са избрани много внимателно и много точно! Цветовете им въздействат по начин, който фирмата е избрала, с което те постигат заложените цели!

Понякога, в процеса на развитие на бизнеса, фирмите променят цвета или цялото лого, за да променят посланието, което изпращат към своите клиенти и да променят (подобрят) поведението и поръчките от същите тези клиенти! След смяна на лого и послание, се прави брандиране – масирана рекламна кампания по много и различни рекламни канали, с цел новото лого/визия и новото послание да достигнат до максимален брой хора и впоследствие това лого да бъде разпознаваемо, за да се стигне до поръчка (в магазин, в интернет или другаде…).

Уеб дизайн – психология на дизайна (други фактори) и уникалност

Психологията е определяща за всеки конкретен проект за уеб дизайн на сайт. Нека вземем за пример уеб сайт или онлайн магазин за продажба на скъпи продукти – яхти, скъпи мобилни телефони или друго. Цената на тези продукти ограничават аудиторията на уеб сайта, което от своя страна предоставя възможност на нас – дизайнери и програмисти, да подходим индивидуално и да „докоснем“ с правилните послания и действия точно богатите хора, които са потенциални клиенти.

Ясно е, че цената на скъпи продукти могат да си позволят богати хора, които имат най-новите модели телефони, таблети, лаптопи, компютри (монитори). Уеб дизайнът за такъв сайт трябва да бъде наистина интерактивен и динамичен, уникален по своему или според бранда на нашия клиент. Използвайки иновативни технологии и подходи за презентация на продуктите, с много динамика и удобство за най-новите модели мобилни телефони и таблети, ние можем съвсем спокойно да прескочим съвместимостта с остарелите версии на браузърите, като наблегнем само на важната аудитория (богати хора с най-новите технологии) и да ги грабнем – със WOW ефект! Това е нашият индивидуален и уникален подход за всеки проект – избираме най-доброто, най-подходящото и го правим.

Цени за графичен дизайн и уеб дизайн

Цените за графичен и уеб дизайн са строго индивидуални, когато се отнася до измисляне на цялостна дизайн концепция за бизнеса, тъй като е нужна голяма креативност (градивно творчество) и не трябва да се бърза или ограничава в няколко часа време. Известните дизайнери са скъпо платени, защото са успели да измислят добра дизайн концепция за големи фирми, но пък цената на добрия графичен дизайн обикновено си заслужава и се изплаща много бързо.

Ако имате малка фирма или стартиращ бизнес, не е нужно да стартирате с най-доброто и да останете със същото брандиране с години напред… Вместо това, можете да започнете с подходящо брандиране на достъпна цена за дизайн, да привлечете аудитория, а когато възвърнете от своите инвестиции и спечелите достатъчно – да инвестирате в промяна на дизайна на логото или цялостната стратегия за брандиране на фирмата, за да повишите растежа и разпознаваемостта на марката (т.нар. брандиране).

Никога не е късно да промените нещо неработещо, или нещо работещо недостатъчно добре, или неизглеждащо достатъчно добре (напр. неудобен дизайн елемент)…, цената за такива доработки са обикновено ниски и се правят за няколко часа или дни работа.

Независимо дали е ниска или висока цената за уеб дизайн услугата, няма гаранция че този дизайн ще се хареса на вас или на ваши клиенти! Цената не определя нищо, просто заплаща заплата на дизайнерите! В началото на проекта трябва да решите дали изработваният дизайн на уеб сайт се прави „само за вас“ или за всички ваши клиенти? Ако държите „само на вас“ да се харесва – за нас е лесно, следваме вашите желания и ще го харесате. Ако обаче е по-важно да се харесва на клиентите (разбира се, това е правилното!), ще трябва трезво да осмислите и прецените дали определен дизайн елемент е представен добре и ще върши ли добра работа за клиентите ви. Добра идея е да се допитате до приятели, които за първи път виждат уеб сайта или съответния дизайн елемент и да чуете тяхното мнение, независимо дали е същото като вашето или не.

Цените на отделни дизайн елементи могат да варират в широки граници, в зависимост от сложността на дизайна. В зависимост от използвания софтуер, фирмите за програмиране и дизайн имат разходи за скъпи лицензи за няколко дизайн софтуери (за растерна и векторна графика, и др.), което също е ценообразуващ фактор. Ето защо понякога се прилага цена с почасово заплащане, което е подходящо за малки и големи фирми, в зависимост от общия обем дизайн работа.

Една финална част от ценообразуването на дейността дизайн е броя на изработените версии и колко корекции ще бъдат направени по избраната версия, докато се получи финалния дизайн. Например за дизайн на лого често се включват още в началото 2-5 базови варианта, всеки с различна идея. От тях избирате една идея, която се развива и се правят до 3-5 корекции, до получаване на финалното лого. Ако имате допълнителни изисквания или желания – всеки дизайнер с радост ще ги чуе, ще обмисли и ще приложи, но е съвсем нормално всяка доработка да се заплаща допълнително.

И последно за цената на дизайна (уеб дизайн, лого дизайн или други елементи)… Вие решавате кое е по-важно – цената или дизайна! Ако е цената – задоволявате се с някои несъвършенства, а ако е дизайна – доплащате и всичко се коригира, докато няма „дефекти“, които да ви дразнят. И помнете – винаги може да се измисли нещо по-добро, така че всеки дизайн има някакъв живот, след което трябва да се смени изцяло или частично да се подобри.

Графичният дизайн се оценява субективно

Поръчката и приемането на графичен дизайн от страна на клиент е процес, при който графичните дизайнери изпълняват дадените указания при поръчката на клиента, за да удовлетвори „субективното“ мнение и вкус на този конкретен клиент. Клиента остава доволен, плаща оферираната цена и в бъдеще може отново да поръча. Това обаче не винаги е работещо, т.е. не винаги такъв дизайн ще може да реализира продажби, защото мнението и предпочитанията на всеки клиент са различни.

Вместо това, клиентът трябва да подходи по друг начин – да не се доверява само на своите предпочитания и изисквания (които може да са занижени, завишени или „специфични“), а вместо това да направи експеримент с познати, роднини, приятели и разбира се колеги и да вземе тяхното мнение. Всеки човек може да даде различни оценки и предложения за подобрения, а клиента трябва да ги анализира (самостоятелно, в екип или заедно с нас), за да може да се вземе решение дали наистина някои елементи от дизайна изискват подобрение/корекция… и по-точно – дали промяната на дизайн елемент ще е положителна промяна, с която ще се постигне конкретна цел. Напр.: ще бъде по-ясно забележимо, ще бъде по-лесно за работа, ще бъде по-голям бутона под мобилни (за да се клика по-лесно), ще бъде по-четливо и т.н…

Елиминирайки (или намалявайки) субективността при вземането на решения за одобрение на дизайн, повишава многократно коефициента на възвръщаемост на инвестициите при изработката на нови уеб сайтове, независимо че може да оскъпи цената на дизайна, поради няколкото допълнителни корекции (предложени от ваши познати). Този подход дава най-голяма ефективност при изработката на онлайн електронни магазини за реализиране на интернет продажби, защото буквално може да увеличи в пъти продажбите.

Примери на уеб дизайн употреба и демонстрация на различни ефекти и елементи

Съвсем скоро (до няколко седмици) очакваме да завършим работа над страница за демонстрация на различни ефекти и елементи от уеб дизайн.

Докато реализираме и публикуваме тази секция, можете да разгледате няколко наши избрани реализирани уеб проекти, където ще добиете представа за нашия работен процес, преследването на бизнес целите на клиента и целите пред уеб сайтовете.

Ако имате въпроси, можете да се свържете с нас за конкретни въпроси и бизнес цели. Ако все още нямате цели, но имате пари за харчене – задължително се свържете с нас! Моля!

Кратък URL за тази уеб страница: https://gradivnite.com/design