СЕО оптимизация на сайтове за търсачки и защо е нужна?

Стартираме поредица от статии, които ще изяснят защо е нужна СЕО оптимизация на сайтове за търсачки, как се прави, как се измерва и изобщо всички базови въпроси и информация, за да добиете достатъчна представа имате ли нужда от оптимизация на сайт за Google, колко ще ви струва и т.н.

Какво е СЕО оптимизация на сайтове?

SEO оптимизация на сайтовеСЕО оптимизация на сайтове е уеб услуга и процес, при който в резултат трябва да се постигне класиране на сайтът, на който се прави оптимизация, на първа страница или дори първа позиция на Гугъл. Под класиране на сайт на определена страница или позиция се разбира да се класира не заглавната страница, а която и да е страница от сайта, в частен случай и заглавната. Това се нарича оптимизация на сайт.

Какво означава първа страница и първа позиция на Google за оптимизацията на сайт?

Първа страница на Google по определена ключова фраза или дума обикновено показва 10 стандартни резултати, а преди и след тях са платени реклами на сайтове. Платените реклами се определят от конкуренцията за съответната ключова фраза и дума, и нямат никаква връзка с оптимизацията на уеб сайт за гугъл. От стандартните 10 резултати (наричат се още органични резултати при търсене), само първите 2-3 позиции получават огромен брой кликове. Всички след 3-4-та позиция получават много по-малък процент кликове, което зависи от конкретната бизнес ниша на ключовата фраза и дума.

Това е теорията, а за практиката ще вземем резлни примери от SEO оптимизацията на сайтове…

Оптимизация на сайтове – защо е нужна?

Нека вземем един реален пример: клиент търси сайт или страница за сглобяеми и преместваеми къщи, които се изработват по-бързо от стандартните къщи и са на по-ниски цени за строителство. Когато клиент потърси за „сглобяема къща цена„, той ще провери не само първите 2-3 резултати, защото една къща не се избира за няколко минути… В този случай ви е нужна SEO оптимизация на сайт, който ще бъде в първите 5 места на първа страница на Гугъл.

Нека вземем пример за евтин уред, напр. „миксер“. Клиент, който търси да купи „миксер„, би прегледал 3-4 резултата и би избрал един миксер, който ще му върши работа. В този случай, тези 3-4-5 резултата могат да са смес от платени линкове и от т.нар. органични резултати при търсене. Т.е. за да имате посещения на потенциални клиенти, вие трябва да сте на първите 2 места в Гугъл.

Както виждате, в зависимост от ключовите фрази и думи, в единия случай платена реклама би била от полза (за миксер), докато в другия ще е достатъчно да се направи оптимизация на сайт, за да се класира сайтът в първите 4-5 места и позиции. Точно за това е нужна оптимизацията на сайтове – за да се привличат посетители и потенциални клиенти, по всяка от ключовите думи на бизнеса.

Оптимизация на сайтове – следващи етапи

В следващите етапи от оптимизация на сайтове ще трябва да се направи план и стратегия за СЕО оптимизация. Ще трябва да се отговорят на въпроси:

  • Как се прави оптимизация на сайтове за търсачките
  • Избор на ключови фрази и думи за оптимизация
  • Как се измерва направената оптимизация на сайтове за търсачки
  • И изобщо всички базови термини и знания, които са нужни за да вземете решение за оптимизация на вашият сайт…

Самият план (самата стратегия) за оптимизация на сайтове е строго индивидуална към вашата конкретна бизнес ниша, към вашата фирма и към вашите възможности да инвестирате в оптимизация, така че е важно да се консултирате със SEO експерт или SEO специалист, който да ръководи кампанията за оптимизация през цялото време до постигане на целите и за задържане на резултатите.

Времето за оптимизация на сайт не е фиксирано – то е строго индивидуално и зависи от толкова много фактори, че дори ние, СЕО агенциите, нямаме достатъчно изчерпателен списък на тези фактори. Все пак важното в случая са най-силните фактори: линкове от вътрешната структура на сайта (internal linking), линкове от външни сайтове (external backlinks), оптимизирани текстове, рекламни кампании за оптимизация на сайтове и много други.

Кратък URL за тази уеб страница: https://gradivnite.com/ncdhib