Изработка на електронен онлайн магазин, интернет магазин. Цена на онлайн магазин.

Изработка на електронен онлайн магазин (интернет магазин) е комплексна уеб услуга, която позволява да бъдат продавани стоки (продукти и артикули), услуги, електронни материали (снимки, софтуер и др.), едновременно стоки и услуги и др. в електронен интернет онлайн магазин, който работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 (366) дни в годината.

Защо изработката на електронен онлайн магазин (интернет магазин) е комплексна услуга?

Изработката на електронен онлайн магазин (интернет магазин) е комплексна услуга, защото обикновено търговците нямат голям опит с продажби в Интернет, поради което имат нужда от подробно и неколкократно обучение на основните дейности за обслужването на такъв онлайн магазин. Също така има доста разлики между стандартен (офлайн) магазин и онлайн магазин, а често хората стартиращи онлайн магазин нямат друг магазин или друг бизнес – това са техните първи стъпки. Както се казва: Добре дошли в джунглата (на Интернет)!

Също така, понякога е нужно да се вземат по-сложни решения – за комбиниране на изработката на корпоративен уеб сайт и електронна търговия в един уеб сайт. Трябва да се вземат предвид конкретната бизнес дейност, конкуренцията, да се прецени как ще се прави маркетинг, реклама и оптимизация за търсачки, за да бъде ефективно и да се достигнат желаните резултати – реализиране на продажби и класиране на първа страница в топ 5 на търсачките (най-вече Google).

Изработка на електронен онлайн магазин за Интернет

Изработката на електронен онлайн магазин за Интернет е процес, който може да отнеме между няколко часа, до няколко месеца. Времето за изработка пряко се влияе от поставените цели, а те могат да бъдат много на брой и различни:

  • функционалност – освен просто продажбата на прости продукти, възможно е да продавате сложни продукти, коита да се конфигурират по определен начин. Самото въвеждане на такива продукти също е възможно по няколко различни начини… Нужно е спефифично програмиране, настройка и обучение…
  • дизайн – това е най-субективната част от целия процес, защото собствениците (които поръчват магазина) имат определени виждания и предпочитания, но по-важно е таргетираната (целева) аудитория са харесва дизайна, да бъде лесно за навигация и поръчване. За да се видят разликите, понякога се налага да се направи експеримент с дизайна за определен период от време, което е част от CRO-оптимизацията на уеб сайтове.
  • обучение за работа със софтуера за електронен магазин – въвеждане на продукти и услуги, информационни страници, управление на поръчки, плащания, доставки и др. За начинаещи са нужни поне 2-3 обучения, но понякога има допълнителни въпроси и няколко месеца след пускането на интернет магазина, с което общия брой може да достигне 5-10 обучения. Повечето или всички обучения се правят по Интернет, за да е по-лесно, бързо и евтино (или безплатно за кратки въпроси).
  • живот на уеб сайта – когато се планира кратковременна кампания, могат да се спестят различни защити и оптимизации, които прилагаме за дългосрочни проекти – това пести време и пари.
  • специфични изисквания – начин на въвеждане, начин на управление, обновяване на складови наличности, обновяване на цени, експорт и импорт от ERP/складова система на фирмата и много други…

WordPress + WooCommerce за електронен онлайн магазин

WordPress + WooCommerce е най-често използваната платформа за електронен онлайн магазин. И двете са с отворен код, безплатен лиценз, дори можете сами да ги подкарате, стига да имате дни или седмици да четете информацията в Интернет.

WooCommerce е безплатен плъгин за CMS системата WordPress, с който се разработват електронни онлайн магазини. В момента към края на 2018 година, близо 30% от всички платформи за онлайн търговия използват WordPress и WooCommerce, в комбинация с още десетки други плъгини.

Проблемите с WordPress и WooCommerce започват, когато останат дребните неща – превод на непреведени елементи, втори език, специфични продукти или услуги, корекции по готовия дизайн, галерия снимки за продукта, Интернет плащания за електронния магазин, изчисляване на доставка, доставки в чужбина, смес от продукти и услуги… и пропускаме стотици други екстри… Всички това може да ви отнеме месеци четене, без да има резултати, така че когато започвате – преценете си силите, лимитирайте времето за изработка до реални дни, седмици или месеци… и ако го надвишите, значи шансовете да се справите без помощ намаляват.

Екипът ни съдейства на вече разработени магазини от други фирми или от вас самите, но това се прави с цена за почасово програмиране и в крайна сметка може да се окаже, че ако започнем от нулата – ще ви е по-евтино, по-сигурно (по-защитено от хакване), по-бързо ще се зарежда и т.н.! Курсовете за програмиране и за самостоятелна разработка на сайтове и електронни онлайн магазини са пари на вятъра за 95% от хората. Оставяме 5% за тези, които по щастлива случайност успеят да се справят (вкл. с недовършени дефекти) сами или с малко помощ от програмист, за да започнат бизнес и след месеци или година да са изкарали средства, за да си позволят прфесионални услуги за изработка, поддръжка, макретинг и реклама, SEO оптимизация за Гугъл и т.н.

Други системи и платформи за изработка на магазини

Има много други системи и платформи за изработка на магазини – OpenCart, Shopify, PrestaShop и други, но WordPress и WooCommerce са най-популярната платформа за онлайн търговия, най-често използваната, може би най-лесна за управление, може би най-евтината платформа и не на последно място – има много програмисти, специалисти и експерти (в България и чужбина).

И все пак, въпреки че основните платформи са безплатни и с отворен код, имайте предвид, че понякога имате нужда от още 10-20 допълнителни модули и плъгини, всеки от които може да е платен, а лицензът може да бъде с еднократно плащане или с доплащане всяка година, за да имате ъпдейти за сигурността. За да решите коя платформа за онлайн търговия е подходяща – трябва да имате знания и опит, в противен случай разчитате само на шанс и късмет, което е висок риск за инвестициите ви!

Цена на електронен онлайн магазин

Цената на електронен онлайн магазин зависи от времето за нужната реализация и от нужните компетенции, което зависи пряко от изискванията към магазина. Стандартни магазини могат да бъдат направени за часове или дни, докато специфични магазини (с конкретен начин на управление на магазина) – могат да отнемат месеци, съответно цената достига няколко (десетки) хиляди левове или евро. По-сложните онлайн магазини имат нужда от по-опитни и по-квалифицирани програмисти, разработчици и дизайнери – това също директно оскъпява цената за изработка, а така също оказва влияние и на цената за годишна техническа поддръжка, защото също изисква повече опит и умения.

Маркетинг и реклама за онлайн магазини

При електронните магазини вие няма как да „разположите магазина си“ на натоварена главна търговска улица, където клиентите минават всяка вечер – това не работи по този начин!! Вие или наети от вас хора, ще трябва да осигуряват трафик от хора към вашия магазин. Разбира се предпочитан е таргетирания трафик (потенциални клиенти), където напр. от 300 посещения, ще направите поне 2-10 продажби и ще имате няколко обаждания. Ако трафикът е нетаргетиран (т.е. не е от хора, които имат интерес към продуктите или услугите) – то от 300 посещения може да не реализирате нито една сделка, нито едно обаждане.

Трафикът може да се осигурява с маркетинг и платени реклами (вкл. плащате на всеки клик, за всяко посещение – CPC, cost-per-click) или по други начини, където може да не заплащате за всяко посещение. Има реклами на показвания (импресии) – те са сред най-неефективните. Кое е по-ефективно зависи от това, какво продавате, каква конкуренция имате и къде рекламирате. Самата рекламна кампания също изисква креативност – интересните и уникални послания може да изискват уникален графичен дизайн или анимация, независимо дали става дума за банери, плакати, видео или др. вид реклама.

Техническа поддръжка на електронен онлайн магазин

Целта на техническата поддръжка на електронен онлайн магазин е да се осигури неговата непрекъсната работа, защитен от потенциални атаки за хакване (най-вече автоматични атаки от ботове) и кражба на лични данни. Това е най-важната част. Следва да се отбележи, че никой сайт не е защитен от ръчни хакерски атаки, нито правителствени сайтове, нито агенции… почти винаги може да бъдат открити пролуки и с подходящата атака да бъдат откраднати данни или сайта да бъде претоварен и да остане недостъпен (това е най-лесното и се постига дори от ботове/роботи).

Допълнителните цели включват бързо зареждане на страниците (вижте реализиран проект, където сме правили оптимизация за бързо зареждане на сайта под секунда, въпреки че не е магазин), което е важно както за хората, така и за търсачките (оказва влияние на класирането при СЕО оптимизацията за търсачки).

Оптимизация за търсачките на електронен онлайн магазин

Оптимизация за търсачките на електронен онлайн магазин най-често е трудна работа, която отнема няколко месеца време. Оптимални резултати се постигат след 1-4 години след пускането на нов магазин, т.е. тези инвестиции се правят дългосрочно.

Изключение от това могат да бъдат специфични онлайн магазини, които предлагат ръчно изработени стоки или специфични услуги, където няма голяма конкуренция и резултатите могат да достигнат първите места в Гугъл за 1-5 месеца и да останат на тези позиции с години, без да е нужно влагане на много средства.

Управление на съдържание на онлайн магазин

Един електронен онлайн магазин обикновено се управлява от собственика или служители на фирмата, които обработват поръчки, въвеждат нови продукти, премахват изчерпани артикули и продукти. За целта се прави едно обучение, а след това може да се наложат няколко допълнителни обучения по конкретни въпроси и затруднения. Обучението струва пари и затова е важно когато се обучават служители, те да бъдат на дългосрочна работа във фирмата, за да може да се разчита на тях.

Други затруднения с онлайн магазини

Други затруднения с онлайн магазини могат да възникнат по всяко време. Най-често това се случва след обновяване на софтуера, но всъщност нямате алтернатива – обновяването е важно за сигурността, за да са защитени личните данни и магазина от хакване. Понякога се случва, дадена функционалност да спре да работи след обновяване, но вие да го забележите едва след месеци или дори години!

Понякога пък се случва по-тежък случай – системата работи под повечето браузъри, но например може да не работи само под iPhone или Android… това изисква да се изследва всеки случай индивидуално и корекцията може да бъде доста трудна, да отнеме доста време или да е нужно да се сигнализира на съответния разработчик на плъгин или темплейт, за да го коригира и за бъдещите версии. Това оскъпява поддръжката на онлайн магазини и такива изследвания се налага да се правят срещу доплащане, без реално да има гаранция за отличен резултат (т.е. проблема да бъде коригиран еднократно и повече да не се появява).

Това са част от недостатъците на готовите (и безплатни open-source) системи/платформи за електронни онлайн магазини и продажби (напр. WordPress и WooCommerce), където стотици разработчици програмират парчета от целия софтуер, а обикновено друг екип разработчици го сглобява, настройва и тества. Не всяка част от софтуера може да се коригира от екипа, който ви продава готовия магазин, което създава трудности и забавя целия процес. Същото се отнася и за дизайните – готовите дизайни са евтини и една добра база, с която се пести време, но ако е нужно да се разработи уникален дизайн или да се промени прекалено голяма част от готовия дизайн, може да е по-евтино да се направи от нулата и специално за вас, за да не създава проблеми след година, две или три…

Кратък URL за тази уеб страница: https://gradivnite.com/online-store