ФК „Сливнишки Герой“ – оптимизация за бързо зареждане, 9+ години поддръжка

Уеб сайтът на футболен клуб Сливнишки Герой - град СливницаФК „Сливнишки Герой“ Сливница (slivnishki-geroi.com) е проект за изработка на уеб сайт със специфична функционалност за публикуване на футболни класирания, от началото на 2010 година.

Като уеб сайт на футболен клуб, натоварването върху хостинг сървъра е неравномерно – има големи пикове за няколко часа (по време и след мач), както и спокойни дни без пикови натоварвания.

Големи изисквания към дизайна не е имало, поради което все още сайтът на клуба е с оригиналния си дизайн, който няма адаптивен дизайн (responsive design) или отделна мобилна версия… Изисквания към оптимизацията за търсачките също няма – фенове се печелят на терена, а не през Гугъл!

Оптимизация за бързо зареждане – от 3-5 секунди до половин секунда

За да работи уеб сайта добре, изискването е в пиковите моменти сайта да се зарежда бързо и да не прекъсва! Около 2-3 години след изработката на сайта, времето за зареждане достигна най-високите си стойности – между 3 и 5 секунди. Повечето песетители (ревностни привърженици на клуба) изчакваха това време, но разглеждането на нещо повече от последните резултати и новини беше свързано с огромно търпение.

Екипът ни направи няколко месечно изследване на работата на сървъра и сайта (част от техническа поддръжка на сайт), по време на което установихме най-бавещите елементи, скриптове и причини. Наложи се да направим клонинг на уеб сайта на друг сървър, за да сравним дали настоящия сървър е една от причините за бавната работа. Потърсихме съдействие и от хостинг компанията, тъй като при използване на евтин споделен хостинг план, нямаме пълен достъп до сървъра. От хостинг компанията се заеха да изследват дали сървъра има претоварвания и на какво биха могли да се дължат тези претоварвания, за да се предотвратят забавяния породени от сървъра.

Подменихме бавните плъгини с други, които работят нормално, т.е. бързо (без излишно забаване и натоварване). Проверихме заявките към базата данни, които поради специфичната функционалност може да има пропуски и бавни заявки. Добавихме няколко нива на кеширане. Кеширането в случая върши 2 директни дейности (т.е. с един куршум – 2 заека) и няколко допълнителни…:

  • след първото зареждане, на всеки следващ посетител се зарежда вече готова и генерирана страница от кеша, с което се постига бързо зареждане на уеб сайта!
  • поради това, че има кеширане, ако има 800 посещения за 1-2 часа, само първото посещение изисква много време и съответно – много сървърни ресурси, а всички останали зареждания се изпълняват с най-малкото възможно натоварване на хостинг сървъра – т.е. пестим сървърни ресурси. В резултат на това, сайтът все още (вече почти 10 години) е хостнат на споделен план, докато VPS плановете вървят на цени около 7-10 пъти по-скъпо.
  • Бързото зареждане подобрява оптимизацията на сайтовете за търсачките (и по-конкрето Гугъл)! В течение на 1-4 месеца след подобренията, класиранията в търсачките се подобриха значително. Разбира се, едва ли сме успели да привлечен нови фенове за отбора, но поне настоящите могат да видят новини, резултати и галерии от снимки за 20-30 секунди (общо – за зареждане на новините и разглеждане на снимките).

Освен изброените елементи, направихме допълнителни подобрения по уеб сайта, което подобри времето за зареждане над 3-5 пъти (300-500% подобрение). Не можем да изказваме всички фирмени тайни, така че спираме дотук…

Днес, в края на 2018г., уеб сайтът на футболния клуб от град Сливница се зарежда за по-малко от секунда (всъщност около половин секунда – по данни на Google Crawl Stats report), около 4-5 години след нашата оптимизация за бързина и за пестене на сървърни ресурси. Хостинг сървърът пък се използва за няколко десетки наши сайтове, всеки от които са оптимизирани, което ако води до 5-кратно пестене на ресурсите, означава че 20 сайтове (поддържани от нас) се равняват като ресурси на 4-5 неоптимизирани сайтове!

Функционалност

Функционалността на изработения уеб сайт включва управление на цяло първенство – всички мачове и резултати се въвеждат, за да се генерира текущо и крайно класиране. Изведжат се резултати от вече изирани мачове, както и списък с мачове от следващи кръгове.

Като бърза навигация за най-редовните фенове, в лявата колонка е изведено съкратено текущо класиране, а над него се показват следващия мач и резултатът от последния мач.

Останалата част от уеб сайта също е с информативна цел – новини, снимки, галерии и др. Снимките в сайта са авторски, освен ако не е указано друго.

Оптимизация за търсачките – непоискан резултат от оптимизацията за бързина

Оптимизация на уеб сайтът за търсачките се оказа „непоискан резултат от оптимизацията за бързина“. Съвсем нормално, Google търсачката наказва сайтове, които са бавни и хората не изчакват момента, когато най-сетне страницата ще се зареди. След подобрението на бързината, позициите в Гугъл постепенно се повишиха, с което се повиши трафика към и през уеб сайта.

За разлика от бизнес сайтовете, където увеличението на посещенията е равно и на увеличение на клиентите, тук не се забелязва увеличение на футболните фенове на футболния клуб. Е, може би да сме спечелили някой нов фен, но само онлайн!

Поддръжка на уеб сайта

Поддръжката на уеб сайта осигурява нормалната работа и достатъчно бързото зареждане на всеки уеб сайт. Важна част от това е и сигурността – да се предотвратят атаки за кражба на пароли, акаунти, данни и да бъде хакнат уеб сайта.

Сайтът е на почти 10 години и всичко работи отлично. А ако престане да работи, ще подменим нужните функционалности с нови идентични функции. Когато това са дребни корекции – това е безплатно, а ако е нужно – се доплаща за извънгаранционна работа.

Кратък URL за тази уеб страница: https://gradivnite.com/n3ii68