Бързина на зареждане на уеб сайтове

Бърз уеб сайт - loadingБързината на зареждане на уеб сайтовете все още е актуална тема днес, защото посетителите на даден сайт не са склонни да чакат прекалено дълго, за да се зареди нужното им съдържание. Посетителите искат сайтовете да са максимално бързи – да зареждат моментално, да могат бързо да прегледат всички нужни им страници и да не губят време.

Вие бихте ли се доверили на бизнес уеб сайт или онлайн магазин, който е (много) бавен?

Няма ли да се запитате: А защо собственика/управителя на фирмата не осигури бърз сайт? Дали тази фирма няма 200-300лв. за по-бърз хостинг сървър или няма 500-1000лв. за нов и бърз уеб сайт?

Доверието на потенциалните клиенти се печели с качествени услуги, качествено текстово съдържание, без грешки в текстовете и с ваши уникални снимки. Бързината на зареждане на вашият уеб сайт трябва да е под секунда. Под или около секунда вече е стандарт! Едно време всяка секунда беше важна, сега части от секундата също са важни.

Публикувахме проект на над 7-8 години, за който направихме оптимизация за бързината на зареждане на уеб сайта, поемане на голям трафик за кратко време и намаляване на използваните сървърни ресурси. Оптимизацията е извършена преди години и оттогава всичко работи добре, без нужда от нови подобрения, без да се преминава на по-скъп хостинг план.

Качествена поддръжка на сайтове за бързина и сигурност

Услугата поддръжка на уеб сайт, независимо дали е за изработен от нас или изработен от друга фирма уеб сайт, може да направи вашия уеб сайт по-бърз, което да вдигне процента на конверсии в клиенти (напр. от 100 посетители, вместо само 3 да ви се обадят, ще се обядят 5-10). Но бързината не е най-важната – по-важното е да осигурите сигурност на данните през HTTPS криптирана връзка, сайта да се зарежда достатъчно бързо и информацията в него да е актуална.

Дизайнът на уеб сайта трябва да е удобен за всички видове устройства. Изработените от нас уеб сайтове са с адаптивен дизайн, което осигурява лесна и удобна четимост на различни видове устройства.

Бързина на сайт и оптимизация за търсачките

Бързината на зареждане на сайт оказва влияние и на оптимизацията на сайтовете за търсачките и Гугъл. Колкото по-бавен е сайта, толкова по-назад е в класирането, Липсата на оптимизация на бързината, пряко ви изпраща назад в класирането.

От друга страна, ако вашият сайт е сред най-бързите сайтове, това не гарантира много по-добра СЕО оптимизация на сайта ви, а просто не получавате „наказателни точки“. Разбира се, когато всички елементи на един уеб сайт са качествени, то това се отразява пряко и да на класирането – ще излизате на първа страница и на първите места в търсачките, защото търсачките ще разбират по-добре вашето съдържание… Няма да имате слабости, които да ви дават „наказателни точки“ и в крайна сметка това ще е положително за цялостната оптимизация на сайта и на конвертирането на посетители в клиенти!

И сега да не кажете „Какво е СЕО оптимизация на сайт за търсачки?“ – вече сме писали на тази тема.

Хостинг сървър и бързина на зареждане на сайт

Хостинг сървърът е от особена важност за бързината на зареждане на сайт. Сървърът не трябва да е претоварен постоянно, защото постоянно ще е бавен. Ако ползвате уеб хостинг компания, която продава прекалено много ресурси от сървъра и това е причината да е бавен сайта ви – опитайте друг сървър и друг хостинг! Ако разликата е значителна – не го мислете много и хоствайте сайта си на по-бързия сървър! Един хостинг за сайтове в повечето случаи е едва 150-200лв. на година. Струва ли си да мъчите хиляди посетители за 200лв?

Други фактори, оказващи влизание на бързината на сайтовете

Други фактори, оказващи влизание на бързината на сайтовете са:

  • Избор и използвани технологии
  • Използвани CMS системи за управление на съдържанието на уеб сайт
  • Допълнителна оптимизация за бързината на зареждане на сайтовете – кеширане и други подходи
  • Други фактори – бързина на интернета, свързаност към хостинг центъра, плъгини и теми, и др.

Бързина на сайт – избор на технологии

За бързина на сайт, нашият избор на технологии е да използваме само установени и тествани технологии, които да гарантират бързина на зареждане, едновременно осигурявайки изпълнение на останлите изисквания на клиента, като например уеб дизайн и удобно браузване под различни устройства… Ако има несъвместимост между целите, технологиите и бързината на сайта – това се комуникира ПРЕДИ изработката на уеб сайта и дизайна, на етап „План-стратегия за SEO оптимизация на сайт„…

Бърз сайт – избор на CMS система

Изборът на CMS система е важен за да имате бърз сайт. Готовите CMS системи са предназначени за много-функционалност, за различни видове сайтове, с различни функционалности и дизайни. А това значи, че те не са оптимизирани за вашата дейност!

Разбира се, нещата не са чак толкова „лоши“ и най-важното – много може да се подобри в оптимизацията на бързината на сайтовете, ако предварително това е планирано при разработката на сайт!

И така, коя CMS система да се използва за фирмен/бизнес уеб сайт? Има много варианти, а най-популярните са Wodrpress и Drupal. За тях има разхообразни плъгини, безплатни или платени, с които можете да оптимизирате определени елементи от уеб сайта. Ако сте планирали – значи знаете какво ще ползвате на този етап, а ако не сте планирали… може да е твърде късно и да се наложи препрограмиране на някоя функционалност…

Кеширане за бърз сайт

Включвайки кеширане, могат да се оптимизира бързината на зареждане на сайта. Това обаче не важи за всички сайтове! Ако сайтът ви има често променящо се динамично съдържание (рядкост за стандартните бизнес сайтове), то тогава ви трябва друг вид кеширане – на различните елементи поотделно и това трябва да е планирано ПРЕДИ изработката на сайта!

Други фактори за бързина на сайт

Други фактори за бързина на сайт:

  • интернет свързаност – ако посетител е на бавен (мобилен) интернет, то тогава забавянето не е от вашия сайт и нямате работа…
  • свързаност към хостинг център – това вече е ваша работа. Ако клиентите ви са в Берлин, най-добре сървърът ви да е в Берлин или друг немски град, с отлична свързаност към Берлин.
  • използване на плъгини и теми – всяка нова функционалност може да влоши бързината на зареждане, дори тези за оптимизация на бързината!!! Тествайте всеки плъгин и тема, и ако имате съмнения – тествайте отново или ги сменете! Нужен е опит, за да изберете най-подходящите.
  • обновяване на стар софтуер – независимо дали говорим за сървърен софтуер, CMS система, PHP framework, дизайн/темплейт/тема или плъгин/модул, то ако не бъде обновяван до новата версия, може да остане по-бавен или с пролука в сигурността. За тази цел е техническата поддръжка на сайта.

За всеки сайт може да има допълнителни индивидуални елементи за подобрение, но това са основните фактори за бърз сайт.

Кратък URL за тази уеб страница: https://gradivnite.com/rxq7q7