Регулаторът в САЩ отмени правилата за неутрален интернет (net neutrality)

Регулаторът в САЩ отмени правилата за неутрален и свободен интернет (net neutrality). Вотът на комисията бе 3-2 в полза на отмяната, въпреки многобройните уеб сайтове, които се включиха в инициатива за спасяване на неутралния интернет в последната година. Милиони хора са подписали онлайн петиции за свободен и неутрален интернет, но явно това не е оказало ефект върху членовете на регулатора.

Като жители на Европа и Европейския съюз, ние все още не попадаме пряко под въздействието на тези правила. Въпреки това е известно, че голяма част от сайтовете и от трафика преминава през САЩ.

Логично изниква въпросът: „Какво ни засяга нас? Как може да бъде ограничена нашата свобода с отмяната на правилата за неутрален интернет?

Неутрален интернет – пример 1

За пример на неутрален интернет, нека вземем 2 информационни новинарски уеб сайтове. Когато има неутралност – и двата сайта се зареждат толкова бързо, колкото е възможно. Времето на зареждане зависи от много фактори, но най-важните са:

Когато правим тестове от един и същи компютър, тогава скоростта зависи най-вече от поддръжката на уеб сайта и скоростта на сървъра. При два качествени сайтове, не би следвало да има голяма разлика – те трябва да се зареждат буквално за по-малко от 1 секунда! На снимката вляво можете да видите как всички сайтове използват всички ленти…

Неутрален интернет - пример (Снимка: imgur.com/gallery/zfxwB)

Снимка: imgur.com/gallery/zfxwB

Отмяна на неутралния интернет – пример 1

Сега ще дадем пример при отмяна на неутралния интернет. Вземаме отново 2 новинарски сайтове, с тази разлика, че е възможно единият сайт да плати на интернет доставчик за „бърза“ или „неограничена“ скорост, а другият не заплаща нищо – той използва „стандартна“ скорост, която всъщност е „ограничена/лимитирана“ интернет свързаност!!!

Когато посетим бързия и неограничен сайт, той се зарежда както досега – по-бързо от секунда! Когато посетим сайта на „нормална ограничена скорост“, той се зарежда двойно-тройно или още по-бавно… И в този случай, това няма да зависи от хостинг сървъра, а от плащането за бърза скорост към голям интернет доставчик.

На снимката по-горе, това се вижда на дясната снимка – където само избрани сайтове (коли) използват бързи скорости (бързите ленти за движение).

Кой има полза от премахването на правилата за неутрален и свободен интернет?

Полза от премахването на правилата за неутрален и свободен интернет ще имат най-големите интернет доставчици. Те ще получат увеличение на приходите в хиляди  пъти, защото ще предлагат различни скорости за различните сайтове. В крайна сметка, ще се създадат огромни интернет гиганти и всички по-малки ще бъдат изкупени. Ще се създаде монопол на интернет достъпа и скоростта.

Какво губим потребителите – обикновените хора?

Обикновените хора губим свободата в интернет! Безплатни сайтове не могат да си позволят да плащат за бързи скорости и просто няма да се посещават. Постепенно всичко ще стане платено – новините, информацията, всичко!

Дори безплатната енциклопедия Уикипедия може в даден момент да фалира, поради нарастващите разходи за поддръжка и нуждата да заплащат такса „интернет рекет“, за да могат посетителите на уики-сайта да имат бърза скорост. Уикипедия се издържа от дарения, но в даден момент хората могат да откажат да плащат за интернет скорост и да се откажат от цялата налична информация.

Безплатните сайтове ще бъдат бавни! Да, дори да платите 100лв. месечна такса за интернет вкъщи, достъпът до любимите ви безплатни сайтове ще стане бавен. А бавните сайтове – малко хора ги посещават… Дори при изработката на уеб сайт да приложите най-модерни методи за ускорение на зареждането, а при поддръжка на сайта – да приложите кеширане и други методи за бързодействие и бързо зареждане, когато сте на ограничена скорост – това няма да оказва голямо значение.

Накратко – потребителите можем да загубим свободата, безплатните сайтове и информация, достъп до независими регионални новини и др. Ресурсите на интернет ще станат платени – в този сайт 2 евро, в друг – 5 евро, трети – още 5 евро… Месечната ви такса за достъп до интернет може да достигне стотици евро и лева!

Дори социалните мрежи и Фейсбук могат да станат платени – 3 евро в България, 12 долара в САЩ, 10 евро в Германия…

Какво можем да направим?

В Европа действат други правила за неутрален интернет, но според мнението на различни експерти, те съдържат „дупки“, които може да се използват в бъдеще. По тази причина, някои страни като Холандия, имат по-строги правила за независим, безплатен и неутрален интернет! Така гарантират на гражданите си, че ще използват най-бързия възможен интернет.

И ако все пак не желаете да стоите и да чакате, а искате да направите нещо за спасяването на неутралния интернет – потърсете и други мнения, различни от нашето. Интересувайте се и следете новините. Имайте готовност да действате тогава, когато е нужно!

Ако имате идеи, предложения, информация или просто искате да споделите вашето мнение с нас – напишете коментар!

Кратък URL за тази уеб страница: https://gradivnite.com/5u3p9b