Уикипедия на 20 години!

Wikipedia-logo-v2-g

Уикипедия (безплатната световна онлайн енциклопедия) навърши 20 години! На 15 януари 2001г. идеята стартира с първата редакция на уеб страница. През 2003г. Фондация Уикимедия е формирана като организация с нестопанска цел, която не разпределя печалба, но с идеята да подпомага развитието и поддръжката на безплатната световна енциклопедия Уикипедия, да заплаща за разходите за техническа поддръжка на софтуера и за хостинг оборудване. Уикипедия е уеб сайт, който използва софтуерната платформа MediaWiki.

Обаче не всички Уики-та са част от Уикипедия или фондация Уикимедия. Уики е термин, който се използва за онлайн софтуери (пректически Интернет уеб сайтове), позволяващи редакция и сътрудничество от много хора. В Уикипедия сътрудничеството представлява редакторите да напишат/допълнят енциклопедични знания и факти. Интересното обаче е, че не само пишещите участват в проекта – читателите също участват и естествено те са много повече! Ние сме и читатели, и редактори, и дарители. Получаваме много знания и факти, благодарение на това, че Уикипедия е безплатна и свободна за всички, че се отваря на всякакви устройства.

За да бъде пълен проекта, Уикипедия има секция с файлове, снимки и графики. Визуалното представяне на информацията е много важно за усвояването на информацията, което може да се сравни с графичния и уеб дизайн при сайтовете, които представят информацията по подходящ начин и водят посетителите към търсената информация.

Вижте всички подобни проекти на световната безплатна енциклопедия, за които може би дори не сте чували все още!

Пожелаваме Уикипедия да продължи да съществува и да се развива в следващите десетки години! Това е огромно количество знания и факти, които се събират от няколко поколения в момента и трябва да останат за бъдещите поколения – за децата и младежите, които сега израстват и се учат от Уикипедия!

 

Кратък URL за тази уеб страница: https://gradivnite.com/wiki20