Какво е да си програмист за изработка на уеб сайтове? Цена и заплата!

Да си програмист за изработка на уеб сайтове не е лесна професия – това е работа, в която трябва да се решават проблеми (solve problems)? Умението да решиш даден проблем, като дадеш едно или повече възможни решения те прави добър или много добър програмист.

Изборът на решение е важен момент в работата, защото най-често има повече от едно решения на даден проблем, но трябва да се направи оценка на предимствата и недостатъците на наличните решения и да се избере най-подходящото. Добрите програмисти могат да взимат десетки или стотици такива решения всеки ден, базирани на факти, опит и умения!

Програмист - PHP developerЗаплата на програмист и цена за изработка на уеб сайта

Уменията на програмиста разбира се повишава цената изработка на уеб сайта, тъй като заплатата на такъв програмист не може да бъде малка – тя е няколко хиляди лева на месец… Заплатите в бранша варират в големи граници, но може да се каже, че заплата за добър програмист – под 2-3 хиляди лева няма.

От друга страна, добрия програмист се справя по-качествено с поставените задачи, може да работи по-бързо от начинаещи програмисти и това спестява време. Не се губи време за отговаряне на тикети за поддръжка на сайта, защото той е тестван и работи както трябва (както го е поръчал клиента).

Ползите за клиента са, че за тях също се спестява време – клиента не губи време в комуникация с неговата фирма или агенция за изработка и поддръжка на сайта, защото сайта е тестван и работи. Някои елементи в сайта няма да са обсъждани предварително с агенцията, но ще бъдат направени просто отлично – ще помагат за по-лесното преглеждане на сайта и ще улесняват потребителите. Това естествено ще води до повече запитвания, повече контакти и повече поръчки за собствениците на сайта.

Така че да обощим – добрия програмист знае какво прави и взима цена и заплата, съответно на предоставеното качество.

PHP Програмист? Каква заплата ще взимам?

Ако сте PHP програмист, може би се питате каква заплата ще взимате. Заплатата се договаря според уменията. Един PHP програмист, има нужда от знания и умения с други езици и технологии! За да изработите динамичен уеб сайт (все още ли съществуват статични сайтове?) – имате нужда от бази данни на сървъра, а това са MySQL, MariaDB, PostgreSQL, MongoDB и много други. Сървърният език е PHP, но е добре да имате собственоръчно изработена CMS система или PHP framework, или пък да ползвате някоя от наличните PHP фрейуърк или CMS системи. За своя код имате нужда от система за контрол на версиите, например GIT. Например добри технологии към момента са: Laravel, Symfony, GIT и GitHub. Уменията с тях повишават заплатата!

PHP Logo (Wikipedia)

PHP програмистите знаят, че PHP само обработва логиката на софтуера, но не показва нищо на посетителите на даден сайт. За тази цел е нужно HTML, а в момента актуалната версия е HTML5. За да изглежда добре даден сайт, ще имате нужда и от CSS, а актуалната версия е CSS3. Не е нужно един програмист да е дизайнер – уеб дизайн на сайтове е отделна професия, но програмиста (особено фронтенд разработчик) трябва да може да работи с Adobe Photoshop (софтуер за графична обработка), използван в много интернет студия, агенции и IT фирми за сайтове.

Ако знаете всичко това на едно прилично работно ниво, и имате портфолио от израбтени сайтове, тогава имате някакви шансове да започнете работа като PHP програмист (PHP backend developer). Заплатате се определя от допълните знания, умения и опит, а споменатите тук са задължителни – за да можете изобщо да започнете работа.

Фронтенд програмист / разработчик с PHP?

Последната задължително нужна технология за изработката на сайтове е JavaScript (б.а.: Java е съвсем различен език за програмиране). JavaScript е език за програмиране, който работи в уеб браузъри, без да е нужна инсталация на плъгини! Имат го почти всички сайтове! Затова за всеки PHP програмист, и в по-голяма степен за Frontend Developer е нужно да го знае, поне на ниво да използва наличните (платени или безплатни) плъгини за сайтове.

Фронтенд-програмиста не е нужно да знае сървърните технологии PHP и бази данни, но би било добре най-малкото да знае елементарен PHP синтаксис, който ще е полезен ежедневно и ще му позволи да научи PHP в бъдеще. Колкото повече умения придобиете и едновременно с това ги използвате във ваши или клиентски уеб сайтове, толкова по-добре платени ще бъдете!

Опитът, портфолио от сайтове и изработени проекти, отваря врати за по-добро заплащане, а дори диплома за програмист не може да направи това! Така че не го мислете прекалено много – учете, пробвайте и направете проект…! Хостинг за уеб сайтове е на прилично ниски цени за месец (или на година) и можете да си го позволите! Програмирайте на PHP, HTML5, CSS3 и JavaScript, и ако имате въпроси – пишете коментар или се свържете с нас!

В тази статия са използвани уменията на: content writer and translator expert, web designer, web developer consultant, php developer, frontend developer. Ако имате забележки, можете да споделите вашето мнение!

Кратък URL за тази уеб страница: https://gradivnite.com/gceh82