Интернет маркетинг и платена реклама

Интернет маркетинг и платена реклама е услуга, която представлява инвестиция, за която получавате посетители в сайта си и се стараете да ги превърнете в клиенти.

Да направите от посетителите клиенти е най-трудната част от интернет маркетинга и от платените реклами.

Екипът ни има опит в различни браншове и ще споделим този опит с вас, за да осъществим успешна маркетингова стратегия. От вас се изисква да имате желание и средства за инвестиция, които ще опитаме да възвърнем неколкократно, за да реализирате печалба.

Интернет маркетинг и реклама – етапи

Интернет маркетинг и реклама се разделя на няколко етапи, целта на които е да се осигури и повиши възвръщаемостта на инвестициите, и да се генерират печалби. Например ако вложите 500 лева за реклама, за вас е важно да спечелите поне двойно (за да възвърнете инвестицията на средства и време), но най-често за генериране на печалба е нужна 4 или 5 пъти възвръщаемост на инвестицията като минимална цел на рекламната кампания. Затова е важно да се следват всички етапи за изработка на качествен маркетинг план и да се подбират внимателно позициите за реклама:

  • Маркетинг планиране – проучване и анализ на конкурентите
  • Планиране – изработка на маркетинг стратегия за платена реклама
  • Изработка на уеб сайт – ако нямате, ще трябва да се изработи и брандира преди
  • Избор на възможности за реклама – различни типове реклами (банерна и други)
  • Маркетинг стратегия – платена реклама и безплатна реклами, СЕО оптимизация
  • Управление на рекламата – по изготвена маркетинг стратегия
  • Анализ на статистиката от резултатите на рекламата (обратна връзка) – въвеждане корекции в управлението и стратегията

Маркетинг планиране – проучване и анализ на конкурентите

Маркетинг планиране – проучване и анализ на конкурентите e етап, в който можете да научите кой конкурент каква маркетинг стратегия и какви методи за реклама използва. Това е безкрайно полезно, защото би ви позволило да рекламирате в директна конкуренция с тях или пък точно обратното – да избягате от директна конкуренция.

При анализът на маркетинг стратегията на конкурентите, вие научавате за нови възможности, които можете да използвате и вие. В крайна сметка, целта ви е да печелите пари, да се развива бизнесът и това да осигурява прехраната ви. Това обаче не идва никак лесно и е съпроводено с риск, който не гарантира възвръщаемост на инвестициите, вложени в маркетинг и реклама. Ето защо трябва да бъдете максимално предвидливи и внимателни с инвестициите за реклама, за да може резултатите да са достатъчно добри и възвръщаемостта да бъде на добро ниво (най-малкото – да не сте на загуба).

Управление на реклама

Управление на реклама се извършва по изготвена маркетинг стратегия. Планирането на резултатите от рекламна кампания, осигурява възможност за коригиране на недобри резултати по време на рекламата/кампанията, за да се получи максимално добра възвръщаемост на инвестицията.

Три пъти мери – веднъж режи! – Най-точният принцип, който намалява риска при платена реклама.

Всяка рекламна кампания има различни цели, различни срокове и различна аудитория. Важно е да се концентрирате върху конкретната кампания, да мислите трезво и да вземете правилните решения. Опитен ИТ специалист по дигитален маркетинг ще може да управлява вашите кампании и така ефективността на кампанията ще бъде на ниво, за да можете вие да се концентрирате на бизнеса си.

Планиране и изработка на маркетинг стратегия – платена реклама и безплатна реклами, СЕО оптимизация

Планиране и изработка на маркетинг стратегия е етап, в който се създава списък от методи за реклама и популяризация, които да се използват за постигане на целите на уеб сайта. Стратегията всъщност е най-важното нещо, защото работата по готова стратегия за маркетинг и реклама може да бъде и чисто механична, без да е от значение кой я изпълнява впоследствие.

Трябва да знаете, че има и безплатна и евтина реклама. Ползите от нея трябва да се оценят от експерт, но обикновено е нужно да отделите повече време за тази реклама, а вашето време също е пари, съответно рекламата си има цена!

СЕО оптимизация на сайтове за търсачки е услуга и дейност, която впоследствие осигурява безплатни посещения. Тези посещения са на хора, които търсят точно конкретно нещо. Ако например някой търси за „изработка на сайт цена„, то това е възможно най-таргетирания клиент, за който можете да си мечтаете. Това е човек, който търси цена и най-вероятно проучава пазара, за да поръча изработка на уеб сайт. За такова посещение, някои хора биха платили цена от няколко лева, но при СЕО оптимизацията вие ще сте платили да оптимизирате уеб сайта си, но не плащате за всяко такова посещение.

Платена реклама в Гугъл

Нека продължим с примера от преди малко… Ако ви посетят 20 потенциални клиенти, търсещи за „изработка на сайт цена“, при платена реклама в Гугъл това ще ви струва около 100 лева. Вие трябва да възстановите тази инвестиция, така че трябва един или повече от тези посетители да станат ваш клиент. За целта вие сте поели риск с платената реклама и всъщност ще трябва да се потрудите допълнително:

  • трябва да осигурите добър дизайн на сайта, който да конвертира посещенията в клиенти
  • трябва да следите кампанията (да получавате обратна връзка редовно), за да направите промени, ако няма възвръщаемост на инвестицията – по някаква причина потенциалните клиенти ви посещават, но не избират вас
  • трябва да ставате все по-конкурентни – следите конкуренцията и какво те предлагат, с какво печелят доверието на клиентите си, за да подобрите вашите услуги и обслужване
  • стараете се новите клиенти да получат качествено обслужване – те могат да ви препоръчат на приятели, а това е безплатна реклама!

Платена реклама крие рискове – финансов риск и възвръщаемост

Както виждате, рискът с платена реклама не е малък и вие предварително трябва да сте инвестирали в своя уеб сайт, за да могат посетителите да ви се доверят. Ето защо най-важният етап при изработката на сайт, който смятате да рекламирате с платена реклама, е неговото планиране и изработката на план-стратегия за популяризация и реклама. Тези два етапа ще ви дадат ясна представа колко трябва да инвестирате, в какво да инвестирате, каква възвръщаемост (ROI – return on investment) да очаквате и да прецените дали имате финансовия ресурс да се захванете с рекламна кампания.

С качествено планиране и изследване на конкурентите, можете да си спестите разходи и загуби, още на етап планиране на рекламната кампания. А това ще направи вашата рекламна кампания успешна, защото ще се насочите към платени реклами в таргетирани аудитории, където възвръщаемостта на инвестицията ще е достатъчно добра!

 

Кратък URL за тази уеб страница: https://gradivnite.com/internet-marketing