Landing (Лендинг) страница и сайт

Landing (Лендинг) страница и сайт е уеб услуга, която изработва една страница (или няколко страници, дори микро-сайт, ако е нужно), която има една конкретна цел – да привлече целеви (таргетиран) трафик към себе си. Това обикновено е част от маркетинг стратегия – рекламна кампания и/или СЕО оптимизация за търсачките.

Веднъж привлечен този трафик, има няколко варианти за това, какво се очаква от посетителя. Тези варианти са различните видове лендинг страници.

Видове лендинг страници

Лендинг страниците са няколко вида:

  • Лендинг страници за генериране на лийдове (контакти) – попълване на форма с поне едно поле (имейл, телефон, фейсбук страница или друго)
  • Лендинг страници за пренасочване – кликане и препращане към продукт или услуга в основния сайт, където обикновено се прави поръчката
  • Микросайт – съвкупност от една или няколко лендинг страници, с няколко помощни страници, разясняващи условията и др. информация.
  • Лендинг страници за специфични цели – това са лендинг страници с уникални маркетинг подходи, които могат да бъдат случайна идея, конкретна за вашия бизнес бранш или дейност

Лендинг страници за генериране на лийдове (контакти)

Лендинг страници за генериране на лийдове (контакти) е страница от сайт, чиято цел е събиране на информация за посетителя, ако той е заинтересован от презентирания продукт или услуга. Посетителя попълва форма или анкета, в която оставя свои контакти – обикновено имейл, телефон, фейсбук профил, туитър профил и др.

Лендинг страници за пренасочване

Лендинг страници за пренасочване е страница от сайт, чиято цел е да препрати заинтересованите потребители към основния сайт, където е представен крайният продукт (или услуга) за продажба и преглед.

Лендинг страници – общи характеристики

Различните видове лендинг страници имат общи характеристики – те се използват за презентация на продукт, услуга или за СЕО оптимизация за Гугъл по определена ключова дума. Във всеки от тези случаи, презентацията трябва да включва добър графичен и уеб дизайн, за да успее да спечели доверието на посетителите.

Обикновено лендинг страницата няма стандартната навигация на уеб сайта, а вместо това има големи „покана към действие (call to action)“ бутони. С навлизането на мобилните устройства, вече има повишени изисквания към лендинг страниците – те трябва да имат адаптивен (респонсив/responsive) уеб дизайн, който да позволи отлична визия под всякакви устройства – мобилни телефони, таблети, лаптопи, настолни монитори (малки и огромни).

Лендинг страници – грешки

Често допускана грешка е при платена кампания, да се насочва посетителя към заглавната страница на сайта. Не, това не винаги е грешка! Но е грешка, когато вашата заглавна страница не е подготвена да превръща посетителите в клиенти (т.е. оптимизарана за превръщане CRO). Тогава вместо да имате добра или отлична възвръщаемост на инвестицията в реклама, вие можете да загубите над 70% от посещенията, поради тази ваша грешка. При такава загуба на посещения, ще бъдете радостни ако успеете да възвърнете такава сума, че да успеете да върнете парите си и да изплатите заплатите на работниците си… По-често ще трябва да разчитате на друг канал, от който да имате допълнителни приходи, който да допълни месечните фирмени приходи.

Ако вместо това изработите една лендинг страница с готин графичен дизайн, който е приятел към окото и едновременно с това предизвиква посетителя към действие – тогава можете да очаквате повече записвания или обаждания. Вместо да получите 5 обаждания днес, могат да бъдат 15 или 25. Разликата е в пъти!

Лендинг страница – ефективност

Екипът ни е съсредоточен върху ефективността и възвръщаемостта на инвестициите. Ето защо лендинг страниците трябва да имат най-голямата ефективност и коефициент на преобразуване на посетителите в клиенти. За целта се използват следните подходи:

  • Ограничена навигация за лендинг страница – всъщност, лендинг страницата може дори да не е в същия сайт, а да е в друг микро-сайт! Ако обаче се намира в същия, добре е да се намали възможността за навигация, като се оставят предимно един или повече бутони от типа „покана към действие“ (call-to-action).
  • Ясно презентирано описание и условия (на промоция или игра)
  • Предлагайте нещо в замяна на контакти или за да привлечете клик – безплатно или с голяма отстъка – ваучери, промо-кодове с фиксиран срок и др.
  • Изпробвайте различни подходи за всяка кампания и сравнявайте възвръщаемостта – така ще научите повече за аудиторията си
  • Използвайте уникални подходи – помислете нещо уникално, интересно и нужно, и го предложете на посетителите!

Лендинг страница е една много полезна страница от вашия сайт, която ще ви спечели нови клиенти. Не се колебайте да я пробвате, а след като се убедите в ползите – да направите повече от една лендинг страница – всяка с различна цел или с различен подход.

Кратък URL за тази уеб страница: https://gradivnite.com/landing