WordPress (Уърдпрес) на 20 години

WordPress (Уърдпрес) на 20 годиниWordPress (Уърдпрес), съкратено WP, софтуерът с отворен код за създаване и изработка на уеб сайтове и блогове, навършва 20 години през месец Май 2023 година (27 май, ако трябва да сме по-точни)! Уърдпрес разработчици и сътрудници вече празнуват, но не само на тази дата, а през целия месец Май и цялата 2023 година! Най-много празнични събирания за рождения ден са планирани в Европа, следвани от Индия.

Кратка история и постижения на Уърдпрес

Уърдпрес стартира първоначално като софтуер за блогове, с чиято помощ, всеки човек по света може сравнително лесно (с техническа помощ) и евтино да стартира свой блог.

Само след няколко години, проектът се развива като CMS (Content Management System), т.е. система за управление на съдържанието, с чиято помощ може не само да се направи блог, но може да се използва за изработката на фирмени уеб сайтове. Това отваря вратите към огромен пазар и след 2015 година, много често фирмите вече имат по няколко уеб сайта – защото цената е достатъчно евтина и усилията са малки, а ползите – достатъчно големи!!

Към 20-тия си рожден ден (Май 2023 година), WordPress се използва от 63.3% от сайтове, които имат известна CMS система (безплатна или платена). Това е 43.1% от всички сайтове в Интернет!! Повече от забележително постижение!!

Струва си да отбележим, че Уеб агенция Градивните използваме WordPress софтуера за изработка на сайтове, още от 2006 година! Първите ни сайтове бяха като блогове и новинарски ориентирани, а впоследствие натрупахме умения и знания, които разширяваме всяка година до ден днешен, за да можем да изработваме фирмени/бизнес уеб сайтове и електронни онлайн магазини, които привличат потенциални клиенти и реализират продажби. Оптимизацията на сайтовете за търсачките и Google е от най-полезните функции, но с възможността за евтини сайтове, конкуренцията между сайтовете става все по-трудна и това изисква да се отдели повече време (и пари) за SEO оптимизация.

Основни функции и ползи на Уърдпрес

Освен малки бизнес уеб сайтове, чрез допълнителни модули, наречени WP плъгини, може да се добавят още функционалности към ядрото на WordPress CMS. Специален такъв WP плъгин е WooCommerce, който вече се превърна в цяла платформа, с чиято помощ се изработват електронни магазини за онлайн търговия и продажба на стоки и услуги в Интернет.

Уърдпрес системата е разширяема, кодът преизползваем, има множество готови безплатни и платени (евтини) плъгини (WP plugins) и уеб дизайн темплейти (наречени WP themes). Това доведе до поевтиняването на цените за изработка на бизнес уеб сайтове в последните 15 години, което пък от своя страна направи софтуера търсен сред бизнеса.

Разработчиците на WordPress отделят внимание на няколко неща, но ключовите от тях са: лесен за употреба и запазва обратна съвместимост с предходните версии! Има много програмисти, разработчици, дизайнер и други специалисти, които помагат за развитието на WordPress. Има такива, които са на заплата, а други просто помагат без заплащане.

Запазването на обратна съвместимост с предходните версии на Уърдпрес има много плюсове, но има и минуси. В крайна сметка, от време на време се случва да има нужда дадена функционалност да се подмени, но това се прави с много дълго предизвестие и подготовка, така че ползвателите на софтуера да имат алтернативи, да е ясно как да преминат на следваща версия или как да подменят дадената функционалност.

Смело може да се заяви, че WordPress е единствения популярен CMS софтуер, който не допусна нова версия, която да счупи предходната и да се стигне до нуждата да правите нов сайт заради обновяването на софтуера! Казвайки това обаче, трябва да споменем, че все пак софтуера изисква техническа поддръжка на изработените сайтове, защото освен ядрото, често в един сайт се ползват между 5 и 20 плъгини на различни разработчици и за различни функции, и дори да има дребни препятствия – важно е опитен програмист да пипне, където е нужно, за да се удължи живота на сайта! И разбира се, има случаи, когато нещо не е направено „по начина на WordPress“, и когато дойде време за обновяване, това може да спре да работи, но такива пропуски са на уеб разработчиците, а не по вина на софтуера.

Честит 20-ти рожден ден на Уърдпрес

wordpress20years-emblem-blueЧестит 20-ти рожден ден на Уърдпрес! Благодарение на голямото общество, подкрепящо софтуери с отворен код и конкретно WordPress, проектът достигна такива мащаби, че почти половината (над 43%) от сайтовете в Интернет използват WordPress! Разбира се, ние като Уърдпрес агенция и разработчици, заедно с всички останали фирми за разработка с Уърдпрес, също допринасяме за повишаването на качеството на софтуера и израстването в употребата му. Да си пожелаем поне още 20 години!

Припомняме, че преди 2 години, свободната енциклопедия Уикипедия също навърши кръгла 20 годишнина, като двете организации споделят близки подобни принципи за свобода на знания, свобода за използване, отворен код и др.

 

 

Кратък URL за тази уеб страница: https://gradivnite.com/cq7qom